Inget krångel, bara en enkel, vällagad, god, mustig, köttsoppa som sköter sig själv på spisen. Högrev och fransyska har hittills varit mer tilltalande än svans och tunga…Men som kock ska man lära sig laga allt och i dessa nose-to-tail-tider (använda hela djuret-tider) är det nu dags för oxsvansen
½ kg nötkött, ex fransyska, högrev eller ytterlår. Till 4 personer½ kg nötkött, ex fransyska, högrev eller ytterlår2 gula lökar, hackade3 vitlöksklyftor, hackade2 potatisar, tärnade1 palsternacka, tärnad2 morötter, tärnade1 bit rotselleri, tärnad1 msk olja1 msk paprikapulver1 msk spiskummin500 g krossade tomater1 liter vatten3 kalvbuljongtärningar2 lagerblad1 tsk timjan1 tsk mejram2 msk tomatpurésalt, pepparKoka köttet med vatten så att det nätt och jämnt täcker
Då får man äntligen äta köttsoppa med klimp. Köttsoppa till 12 personer. 4 liter vatten 2 buljongtärningar 600 g smala revbensspjäll (hade inte några lämpligare buljongben) 1,2 kg fransyska (Högrev eller bog blir nog godare, men det var vad som fanns) 400 g rimmat sidfläsk 4 morötter 1 liten kålrot lite rotselleri 8-10 potatisar 2-3 palsternackor 1 fänkål 1 gul lök 1 purjolök Lagerblad Hel Svartpeppar Salt Koka upp vattnet med buljongbenen ( frysskadade revbensspjäll i mitt fall), lagerblad, klyftad gul lök, 1/4 purjolök, svartpeppar samt buljongtärningarna. 1,2 kg fransyska
Boeuf Bourguignon – fransk mustig köttsoppa med massor av rött vin. 8-10 portioner Ingredienser 1,5 kg nötkött (rostbiff, ytterlår, högrev, fransyska) 2 msk smör – eller så mycket som behövs 2 st morötter – bidrar med sötma men kan uteslutas 2 st gula lökar 1,5 tsk salt 2 krm svartpeppar 4 msk vetemjöl 6 dl rött vin, Pinot noir eller chardonnay om möjligt
Jag är fortfarande muttrig… Jag som har varit så flitig idag och städat å fejjat, och varit å handlat och hittat sån fin fransyska och några fina nötbogbitar hade verkligen sett fram emot att ställa mig i köket och kokat en riktig, hederlig, rejäl köttsoppa med klimp i eftermiddag