Tidigare i dag läste jag på Facebook att en vän delade med sig av jordärtskockor. Efter jag hämtat upp kockorna drog jag till svärmor och bad om vittvin
Min fina granne Carin kom över med ett gäng jordärtskockor och tipsade mig om den här soppan. Tillsätt jordärtskockor, potatis, vin, vatten och buljongtärningar
4 500 g jordärtskockor 3 potatisar 2 vitlöksklyftor 1 msk smör 1 1/2 dl vittvin 1/2 l vatten 2 hönsbuljongtärningar 3 dl vispgrädde salt svartpeppar 10 timjankvistar till garnering, eller välj färsk krydda efter säsong och smak Parmachips 4 skivor parmaskinka Lägg till i inköpslistan
När man skalar jordärtskockor är det bra att ha en bunke med vatten och lite citronsaft i bredvid. Häll på det vita vinet och låt sedan koka ihop tills hälften återstår
Smaka av med salt och peppar. Servera i en skål tillsammans med små bitar av knaperstekt bacon, ringla över en skvätt olivolja (mycket sparsamt) och garnera med lite riven muskotnöt samt lite finhackad persilja
Koka upp vatten och blanda med i socker och vinäger. Mixa soppan och smaka av med salt och peppar. Rosta hasselnötterna i en torr panna och gnugga sedan av skalen med hjälp av en handduk