Perfekt nattamat tillsammans med knäckebröd, smör och en god ost. Janssons frestelse tillhör mina absoluta favoriter och numera även min älskade killes också
Varva potatis, lök, ost och ansjovis i en smord ugnssäker form. 3 dl västerbottensost. Häll av spadet från ansjovisen och spara spadet från en av burkarna
Ta ut formen, lägg på ost och strö på ströbröd. Ersätt mjölkprodukterna med veganska alternativ och getosten med soltorkade tomater för en vegansk/laktosfri Jansson
Smörj en ugnsorm, blanda potatis lök, ansjovis med spad och hälften av osten i formen. Och nej, Janssons frestelse är inte bara julmat, precis som köttbullar inte är det
Servera med knäckebröd en bit lagrad ost och gärna en kall öl. 1. Skala och strimla potatisen som vanligt, lägg i en torr och ren ugnsform, värm ungefär i 10-20 minuter på 110 grader
Blanda ost och crème fraiche. Tärna potatisen och vänd ner i ostblandningen. 3 dl västerbottensost. Skala och skiva löken och fräs den långsamt i en stekpanna med smör i 20–25 minuter
Strö över lök och ost. För 4 personer1 kaka rustikt knäckebröd1 ask ansjovisfiléer (100 g)1 liten rödlök2 dl riven västerbottenostSmörNymalen vitpepparSätt ugnen på 250 grader
) När jag hittade julgrejerna blev jag sjukligt sugen på julmat och min absoluta favorit på julbordet är nog faktiskt Janssons Frestelse, särskilt den min moster gör
Skär ost och potatis i stavar. Varva, ost, potatis, lök och ansjovis i formen och häll på spadet. 400 g prästost, lagrad 18 mån. 400 g prästost, lagrad 18 mån 200 g kokt potatis 2 gula lökar 2 msk vit balsamico 1 msk honung 2 tsk timjan, färsk eller torkad 50 g smör eller annat matfett 125 g ansjovis 5 dl grädde eller gräddmjölk 6 ägg peppar ströbröd
Smaka av om det behövs mer salt, men osten brukar vara smakrik nog. Fördela avrunna ansjovisfiléer på, strö över oregano, och lägg på osten, skivad, smulad eller grovriven