Jästpannkaka recept

Jästpannkaka

Jästpannkaka

I fredags testade jag att göra jästpannkaka. Pannkakssmeten görs på jäst och får sen jäsa en timme innan tillagning
Gammeldags jästpannkaka

Gammeldags jästpannkaka

Det här är en riktigt gammal skånsk efterrätt. Servera medklarbärssylt. Skall det vara riktigt festligt, ta även en klickvispad grädde
Jästpannkaka med fläderskum

Jästpannkaka med fläderskum

Rut på skärets jästpannkaka3/4 l mjölk40 g jäst3 ägg11/2 msk socker11/2 tsk salt6 dl mjölsmörTill servering2 l jordgubbar, rensadefläderskumVärm mjölken till 37°
Karamelliserad äppelkompott

Karamelliserad äppelkompott

På bilden serveras äppelkompotten till en jästpannkaka (ett recept som jag snart tänker testa att utveckla till surdegspannkaka)
Sylt

Sylt

Nu är det högsäsong för syltkokandet. Hallon, vinbär, jordgubbar och krusbär är mogna och behöver konserveras och förädlas till sylt och marmelad
Samma mat men olika världar

Samma mat men olika världar

Alltså gör jag jästpannkaka på Algeriskt vis med bacon. Jag vet att min lillasyster ibland sätter i sig baghrir (jästa semolinapannkakor) med aprikossylt och en kopp nos nos, alltså kaffe med mjölk

Gammeldags jästpannkaka

Värm 1 dl av mjölken så att den blir ljummen och lös upp jästen i mjölken. Tillsätt ägget och resten av mjölken

skånska jästpannkakor

Värm mjölken 37 gr. Blanda alla ingredienserna och låt jäsa. en halv timma. Bakas på järn helst med flott. Serveras med sirap eller lingon och grädde 1 liter mjölk

Gammaldags skånsk jästpannkaka

Värm 1 dl av mjölken till 37 grader och lös upp jästen i den. Tillsätt ägget och resten av mjölken. Blanda i vetemjöl, socker och kardemumma