Tryck ner och packa ihop surkålen. Surkålen håller sig upp till ett halvår oöppnad vid sval förvaring. Bäst är såklart att ha den i kylskåpet speciellt om du öppnat surkålsburken
Att göra hemgjordsurkål är superenkelt. Har du testat att syra surkål någon gång. Jag ville ju givetvis testa detta och det som verkar enklast att göra är just surkål
Häll av vätskan från surkål och koka upp vätskan. Rör i surkål, bönor och salvia. 1100 g surkål, med vätska/lag. 1Brödpasta, vitlökstekt svartkål och salvia 500 g brödpasta (eller köpt bönpasta) 300 g svartkål 2 klyfta vitlök 1 msk vatten havssalt 100 g surkål, med vätska/lag 50 g smör rapsolja, kallpressad 1 burk vita bönor, stora [à 400 g] 0,5 kruka salviaBrödpasta
Servera kalaset med egenfriterad lök, hemgjord bostongurka, surkål och dijonsenap. Korv med bröd kan vara helt fantastiskt, särskilt när man gjort korven själv som här Levars Tyska men för er som inte har vägarna förbi Levar hotell så finns det Bratwurst i livsmedelsbutikerna med bra kvalitet
1 rödbeta, 1 morot, ett par matskedar hemgjordsurkål, en stjälk av en stjälkselleri, ibland lite blomkål, 2 matskedar olivolja, salt och svartpeppar, gurkmejapulver och lite chilipulver
Svensk köttfärslimpa med brunsås, potatisknödel, svensk rödkålssallad, (fast rödkålssalladen blev gjord på vitkål då den röda var slut när jag var och handlade), hemgjord lingonsylt och grönsaker
Att göra egen surkål är lätt men det jobbiga är att du måste ha tålamod och låta den stå till sig i alla fall en vecka innan du får lyfta på locket och smaka
Mina hemgjorda mjölksyrade morötter enligt Niklas recept. Just syrade livsmedel som surkål och andra syrade grönsaker, kefir och opastöriserad ost är superbra för en välmående tarmflora