Helgrillad BBQ-oxfilé med rotfrukter och konjaksås
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 00 röster
Ingredienser
Oxfilé
BBQ-rub
- 4 msk
brunt socker
- 1 msk
senapspulver
- 1 msk
salt
- 1 msk
svartpeppar
- 2 tsk
paprikapulver
- 1 tsk
torkad timjan
- 1 tsk
tirkad oregano
- 1 tsk
cayennepeppar
- 1 tsk
mald kryddpeppar
Foliegrillad rotfrukt
- 600 g
delikatesspotatis
- 3
Morötter
- 2
Vitlöksklyftor
- 1
Rödlök
- 1 tsk
Timjan
Konjaksås
- 2
Schalottenlök
- 2 krm
svartpeppar
- 1 msk
smör
- 3 msk
konjak
- 2,5 dl
vatten
- 2 msk
Kalvfond
- 2 msk
vetemjöl
- 1 dl
Vispgrädde
- 2 tsk
Soja
- 1
silverlök
- 16
körsbärstomater
- 4 marinerade
soltorkade tomater
- 3 msk
pinjenötter
- 100 g
rucolasallad
- 2 msk
olivolja
- 2 msk
balsamvinäger
- 1 msk
flytande honung
- 1/2 tsk
salt
- 1 krm
svartpeppar
Beskrivning
1 Putsa bort den silvriga hinnan på ena sidan av oxfilén. Vik in ”svansen” och surra upp den med steksnöre.
2 Torrsalta köttet med 1 tsk salt per kg, och låt den ligga i kylen ett par timmar. Ta sen ut oxfilén och massera in rub.
3 Starta grillen, och förbered den på indirekt värme. Se till att den ligger på ungefär 110-130° C. Lägg köttet på gallret på den svalare sidan och lägg på locket.
4 Låt oxfilén ligga på grillen i ca 1 timme, innertemperaturen ska vara 56° C.
5 skala potatis och förbered rotfrukter. Koka potatis cirka 10 minuter. Häll av vattnet.
6 skär potatis och rutfrukter i klyftor och lägg i foliepaket. Använder tre lager folie. Skala och skiva löken. lägg över rotfrukterna. Strö över timjan, salta och peppra. Pressa vitlök och klicka smör över.
7 Skala och finhacka löken till såsen. Fräs lök och svartpeppar i matfettet i en kastrull. Häll på hälften av konjaken, vatten och fond. Koka upp och låt småkoka ca 5 min. Blanda mjöl och grädde och vispa i såsen. Koka ytterligare 5 min. Smaka av med soja, den sparade konjaken och ev lite salt.
8 Ta av oxfilén från grillen och vira in i aluminiumfolie och en handduk och låt den vila i 20-30 minuter innan den serveras. Det här höjer temperaturen i köttet ytterligare 2-3 grader, vilket är enligt plan.
9 Förslut och grilla rotfrukterna cirka 15 minuter.
Krydda med salt och peppar. Förbered grillen med briketter i halva grillen. Helgrillad marinerad fläskfilé, ugnsrostade potatisskivor och en god kall sås
Visst är det något speciellt med sista dagen på jobbet innan semestern, man går liksom bara och väntar och känner sig allmänt glad, går och väntar på att klockan ska slå slaget som betyder semester
Ugnsrostade rotfruktermed vitlök. Det har blivit så himla mycket sötsaker och bakverk här senaste dagar så nu var det dags att bryta av med lite mat faktiskt
Mal i pepparn och smaka av med salt. Massor med nymalen svartpeppar. Superenkel, krämig och riktigt god… haha precis som om MOI skulle göra nått äckligt
Ringla över lite balsamicokräm och hyvla över rejält med parmesanost. Grilla köttet på en sida i taget medan glöden är ganska varm (se upp, olivoljan gör att det kan flamma upp)
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.