Helgrillad BBQ-oxfilé med rotfrukter och konjaksås
jonaslandh
jonaslandh

Helgrillad BBQ-oxfilé med rotfrukter och konjaksås

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Oxfilé
  • BBQ-rub
  • - 4 msk brunt socker
  • - 1 msk senapspulver
  • - 1 msk salt
  • - 1 msk svartpeppar
  • - 2 tsk paprikapulver
  • - 1 tsk torkad timjan
  • - 1 tsk tirkad oregano
  • - 1 tsk cayennepeppar
  • - 1 tsk mald kryddpeppar
  • Foliegrillad rotfrukt
  • - 600 g delikatesspotatis
  • - 3 Morötter
  • - 2 Vitlöksklyftor
  • - 1 Rödlök
  • - 1 tsk Timjan
  • Konjaksås
  • - 2 Schalottenlök
  • - 2 krm svartpeppar
  • - 1 msk smör
  • - 3 msk konjak
  • - 2,5 dl vatten
  • - 2 msk Kalvfond
  • - 2 msk vetemjöl
  • - 1 dl Vispgrädde
  • - 2 tsk Soja
  • - 1 silverlök
  • - 16 körsbärstomater
  • - 4 marinerade soltorkade tomater
  • - 3 msk pinjenötter
  • - 100 g rucolasallad
  • - 2 msk olivolja
  • - 2 msk balsamvinäger
  • - 1 msk flytande honung
  • - 1/2 tsk salt
  • - 1 krm svartpeppar

Beskrivning

    1 Putsa bort den silvriga hinnan på ena sidan av oxfilén. Vik in ”svansen” och surra upp den med steksnöre.

    2 Torrsalta köttet med 1 tsk salt per kg, och låt den ligga i kylen ett par timmar. Ta sen ut oxfilén och massera in rub.

    3 Starta grillen, och förbered den på indirekt värme. Se till att den ligger på ungefär 110-130° C. Lägg köttet på gallret på den svalare sidan och lägg på locket.

    4 Låt oxfilén ligga på grillen i ca 1 timme, innertemperaturen ska vara 56° C.

    5 skala potatis och förbered rotfrukter. Koka potatis cirka 10 minuter. Häll av vattnet.

    6 skär potatis och rutfrukter i klyftor och lägg i foliepaket. Använder tre lager folie. Skala och skiva löken. lägg över rotfrukterna. Strö över timjan, salta och peppra. Pressa vitlök och klicka smör över.

    7 Skala och finhacka löken till såsen. Fräs lök och svartpeppar i matfettet i en kastrull. Häll på hälften av konjaken, vatten och fond. Koka upp och låt småkoka ca 5 min. Blanda mjöl och grädde och vispa i såsen. Koka ytterligare 5 min. Smaka av med soja, den sparade konjaken och ev lite salt.

    8 Ta av oxfilén från grillen och vira in i aluminiumfolie och en handduk och låt den vila i 20-30 minuter innan den serveras. Det här höjer temperaturen i köttet ytterligare 2-3 grader, vilket är enligt plan.

    9 Förslut och grilla rotfrukterna cirka 15 minuter.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.