RECEPT – HELLAX med DILL, CITRON & SMÖR. Jag tycker laxen är absolut godast när man ugnsbakar den i foliepaket med e n o r m t mycket dill, lite citron, salt och smör
Lägg på citronskivor och dill. Salta och peppra laxen, hyvla smör över laxen. 1 hellaxsida. 1 knippe dill. 1–2 citroner. Häll över 1 dl vitt vin över laxen. 1 dl hackad dill och gräslök. Sätt ugnen på 150 gr. Sätt in en ugnstermometer i laxen på tjockaste delen och låt laxen gå till ca 48-50 grader då blir den saftig (ca 20-25 minuter). 1 hellaxsida. 1 knippe dill. 1–2 citroner salt, peppar. Häll över 1 dl vitt vin över laxen. 1 dl hackad dill och gräslök
Lägg laxen i foliepaket med dillcitronpeppar, salt och lite citronsaft. dill. citronpeppar. citronsaft. Gör såsen genom att finriva skalet av citronen och lägg i kastrull
Senaste tiden har vi övergått från att köpa portionsbitar av lax till att köpa hem hel frusen lax och såga upp den i lagom bitar (sågningen står Håkan för helt på egen hand dock, vanan inne från sågning av kött som han har
Till detta serverade jag ugnsgrillad nypotatis med ringar av rödlök på och en sallad. Blanda olivolja, citron, honung, dill, flingsalt och svartpeppar till en marinad
Först och främst är det ju dock helg som gäller. Salt och citronpeppar. Ett enkelt sätt att fredagsmysa är att ugnsbakalaxfiléer och servera dem tillsamans med en gudomligt god kall sås som man bara rör ihop medan laxen står i ugnen