Nu till riset. Skölj ALLTID basmatiriset väl i en sil. Lika mycket ris som vatten. Häll i rikligt med olivolja i en kastrull (så att det täcker botten), häll på ris, vatten, lagerblad, grönsaksbuljong och gurkmeja för att få en fin färg
Tillsätt lök, fräs någon minut, tillsätt saffran och ris. 1basmatiris, sköljt i kallt vatten. 1blandade grönsaker i små bitar tex grönkål, broccoli, ärtor, grönsaksris (frysta eller färska). Grädda 20 minuter med lock, testa att riset och kycklingen är färdig mot slutet eftersom tiden kan variera med olika ugnar
Låt det hela sakta sjuda under lock i 10 minuter och låt det sedan koka upp innan riset tillsätts. Rör om noga med en träsked och koka under lock tills riset svällt, ca 20 minuter. Lyft kastrullen från plattan när det mesta av vattnet har absorberats, lägg en ren handduk över, lägg på locket igen och låt riset stå i 20 minuter. 1 dl ris
Lägg på locket och koka i 20 minuter, slå sedan i riset. Lägg på locket och sjud i ytterligare 20-25 minuter eller tills kycklingen är genomkokt och riset mjukt. 3 dl långkornigt ris