Riktigt, riktigt maffig och god blev den här glutenfriafruktkakan som jag lyckades åstadkomma igår. Jag föreställer mig att fruktkakan går att göra på vanligt vetemjöl också och då utan fiberhusk, men det har jag inte prövat
Jag har gjort min smet av glutenfritt havremjöl (du kan mala eget av gryn), ägg och honung. Fruktkakan håller sig täckt i kylskåp i ett par veckor minst
Fruktkaka bara måste man ha till jul. Förvisso har jag redan bakat tre satser av mina goda saffransfruktskorpor (de försvinner snabbare än man tror det är möjligt) men det här är den hittills enda vanliga fruktkakan för året
Det är något mittemellan matbröd och traditionell fruktkaka. Snälla du, sluta inte läsa här. Bli inte förskräckt över den långa ingredienslistan, för det här brödet är väldigt lättbakat, och supersupergott
Så här gör du min glutenfria variant av saffransfruktkaka. Jag berättade ju igår att jag tänkte ge mig på att förvandla en del av recepten i "Julens Söta Saker" till glutenfria alternativ
Kakan är en sorts fruktkaka med jäsdeg. Det finns massor med olika recept på panettone, men jag hittade inget glutenfritt recept som jag riktigt trodde på, så jag gjorde helt enkelt min egen variant
Idag ska jag försöka mig på att göra en fruktkaka. 50 g färsk jäst5 dl äppelmust - eller vatten1/4 dl kallpressad avocadoolja1 dl pumpafrön1 dl solrosfrön150 g torkad, blandad frukt - jag tog fikon, aprikoser och dadlar5 dl Jyttemjöl Mix - orange påse4 msk glutenfritt surdegspulver1 msk fiberhusk2 tsk saltLjumma musten till ca 35 grader, och lös jästen i en del av den. 4 msk glutenfritt surdegspulver
Kastrullkaka är en snabb och enkel bär- eller fruktkaka som man kan variera i den oändliga. 1,75 dl ljus glutenfri mjölmix. Häll smeten i en smord form bröad med lite vanlig glutenfri mix, ca 25 cm i diameter. 1,75 dl ljus glutenfri mjölmix