Finska recept

25 Spara
Finska pinnar

Finska pinnar

Småkakor är bland det bästa jag vet. Det slår i stort sett varenda tårta och fyllig cupcake som finns. Här är en ny favorit som jag aldrig bakat med glutenfria produkter
5 Spara
Finska riskor - ett läckert alternativ till skagenröra

Finska riskor - ett läckert alternativ till skagenröra

Ingredienser2-3dl finhackade blötlagda och avrunna riskor1 liten burk creme fraiche 34%Ca 2-4 matskedar majonäs1/2 fint rivet äpple1 saltgurka/ mjölksyrad gurka1 burk tångkaviar1/2 liten rödlök och ett par salladslökarPersilja, gräslök och dill (jag brukar ta de örterna jag har hemma, dill är viktigast)Socker, salt och peppar Steg 1. svamp, riska, riskor, finland, finsk, finska, röra, röror, sås, potatis, bakad, vegetarisk, vegetariskt 2-3dl finhackade. 1 liten burk creme fraiche
69 Spara
Finsk morotslåda

Finsk morotslåda

Koka risgrynen på svag värme med vatten och salt under lock i ca 10 minuter. Dra på värmen nu och häll i mjölken och låt koka upp under omrörning, dra sedan ner värmen igen, lägg på locket och koka till grötkonsistens, ca 35-40 minuter
3 Spara
Carnitas y tortillas!

Carnitas y tortillas!

Jag tänker carnitas och hemlagade tortilla plättar. Kiras "carnitas"1 kg fläskkarrée (kassler på finska) 1 apelsin, saften 2 lime, saften 1/4 dl soja 2 tsk spiskummin 2 tsk korianderfrön 2 tsk paprikapulver 3 klyftor vitlök, hackade1 habanerochili (akta dig, väldigt starkt. Hetta upp vattnetBlanda vetemjöl, bakpulver och saltLägg i smöret och häll på vattnetKnåda degen i ca 3 minLåt vila i 15 minRulla ca 40 g bollar av degen och kavla ut till plättarStek på en het, torr pannaDeg bollar väntar på att bli kavlade 1 kg fläskkarré
1 Spara
Borsjtj

Borsjtj

Ett grovt surdegsbröd av finsk typ passar bra till. en klyfta vitkål (150 g). en klyfta vitkål (150 g). Rysk rödbetssoppa, jag gör den vegetarisk idag eftersom det är måndag
2 Spara
Finskt rotad kasslergratäng

Finskt rotad kasslergratäng

Riv osten grovt. Häll nu på grädden och resten av osten. Lägg på ½ av rotsellerin + ½ av gula löken +1/4 av osten + pressa ½ av vitlöken över och lägg på ½ av kasslern. 200 g ost ”efter egen smak”
4 Spara
finsk ostsoppa

finsk ostsoppa

Värm upp mjölken i en kastrull (till 37 grader ungefär). Ta av kastrullen från plattan och låt mjölken tjockna till, det tar ungefär 10 minuter. 2 liter gammeldags mjölk
4 Spara
Zucchini

Zucchini

Man får ännu tag på god finsk zucchini, så hoppas ni använder det till godo och slänger ihop dessa ugnsfranskisar *jag testade laga
62 Spara
Finsk sima

Finsk sima

Häll över siman försiktigt i en annan hink så att så mycket som möjligt av jästen reduceras redan i detta skede, den har nu sjunkit till botten
3 Spara
Finska kållåda

Finska kållåda

Finland är känd för sina "lådor" och av dessa förknippas potatis-, kålrots- och morotslåda med julen, medans kållåda och leverlåda äter man året runt
3 Spara
Den finska maten

Den finska maten

Några iaktagelser jag har gjort på de finska restaurangerna som inte förekommer i Sverige. Innan jag kom till Finland hade jag lite funderingar över vad man äter för mat här
3 Spara
Finska pinnar med mandelmassa

Finska pinnar med mandelmassa

Gör degen av margarin, socker och vetemjöl. Gör fyllningen av mandelmassa, socker och äggvita. Om du vill ha extra fin mer smakrik fyllning tillsätt lite mald hackad och skållad mandel
2 Spara
Finska pinnar…

Finska pinnar…

Varför har jag aldrig bakat finska pinnar tidigare. Ställde frågan till mig själv härom dagen och idag gjorde jag det äntligen – finska pinnar
1 Spara
Finska pinnar med choklad

Finska pinnar med choklad

Arbeta ihop smör, vaniljpulver, socker, mjöl och kakao i en matberedare eller på en bänk. Platta ut degen, lägg den i en plastpåse och låt vila i kyl minst 30 min
Sökförslag och sidor