Fiskdisken hos Fiskrökeriet dignade av silvriga makrillar, glänsande rödingar och kraftfulla torskryggar och jag såg framför mig en röding, eller en gös
Marulk är en riktigt fulfisk. Inte konstigt att de flesta fiskhandlare tar bort huvudet (som upptar halva kroppen) innan de vågar lägga upp den i sin disk
Lägg upp rödbetorna på en skärbräda och skär bort blomfäste samt fula delar. Stek eller grilla fisken några minuter i en grillpanna (utan fett) tills fiskköttet blivit precis fast in till mitten
Berra och jag som hade kläder kvar efter att vi varit på en maskerad för ett par år sedan, kunde helt enkelt inte låta bli att fullkomligt ryckas med och bestämde oss för att skoja lite med värdparet
Laken är enfulinsjöfisk, med kort säsong som infaller några månader mitt i vintern. Förr fångade man lake genom att klubba den slöa fisken på isen och ta upp den med håv
Jag hade turen att med min insikt i hur kosten påverkar kroppen och intresse för miljön dessutom också möta vegetarianer/veganer som valde att förklara livet utan animaliska produkter på ett väldigt enkelt och respektfullt sätt – sanningen, hur ont den än gjorde – men utan att döma – utan snarare utmana
Den är lika god som den är ful, men om man förmår se bortom dess gråa nyanser, har man enfisk som smakar alldeles fantastiskt bra, och som dessutom brukar säljas till väldigt förmånligt pris, i jämförelse med sina mer estetiskt tilltalande släktingar
Nu finns det mycket kantareller i skogen, då passar det att göra en god fiskrätt med kantareller. Man börjar alltid med att steka kantarellerna i matolja (för smör tål inte så höga temperaturer), men för att få fram den goda kantarellsmaken måste man använda smör och salta och peppra i slutet när man steker dem
Enfulfisk bjuds det recept på här i vårt kök, dock är fisken lika mumsig som den är ful så vi hoppas att receptet ska finna sin väg hem till alla er fiskälskare där ute
Gratäng är ett himla fult ord egentligen. Okej okej, en paj utan pajskal kanske inte kan kallas paj utan gratäng, menden här gratängen smakar precis som mammas broccolipaj för fyllningen är ju exakt densamma och det låter mycket godare att skriva paj än gratäng
Visserligen är det en ganska fulfisk, den är både piggig och sticksig, menden lärde oss en god läxa och det är att man ska inte döma fisken efter skinnet (ett fjällfritt sådant)