Chiliolja soja recept

Sesamnudlar med honungskyckling

Sesamnudlar med honungskyckling

Toppa med den stekta kycklingen, gurka, salladslök, jordnötter, sesamfrön och ev chiliolja. Tillsätt soja, honung, riven ingefära och riven vitlök
Schezuan biff

Schezuan biff

chiliolja. Servera med jasminris och chiliolja. 1 msk japansk soja. 1 msk kinesisk soja. 1 msk japansk soja. 1 msk kinesisk soja
Jennies bang bang kyckling

Jennies bang bang kyckling

Sås2 tsk sichuanpeppar (eller en mindre mängd vitpeppar) 2 msk sesamfrön, rostade 1 dl chiliolja (se tips ovan för recept) 5 msk japansk soja 2 msk svart risvinäger (eller balsamvinäger) 1 msk strösocker 1 gurka 4 salladslökar
Bangbangkyckling

Bangbangkyckling

Om du gillar stark mat så kan du hälla en tesked eller två med chiliolja över innan du serverar. Blanda jordnötssmöret och sesampastan med den ljusa sojan till en jämn smet
Dan dan-nudlar, Jennie Walldéns recept

Dan dan-nudlar, Jennie Walldéns recept

Sås4 klyfta vitlök 4 msk tahinipasta (kinesisk eller 3 msk slätt jordnötssmör 1 msk sesamolja) 4 msk japansk soja 4 msk svart risvinäger (kinesisk) 2 msk strösocker 0,5-1 dl chiliolja 1 tsk sichuanpeppar, mortlad
Vårrullar som i Hanoi

Vårrullar som i Hanoi

a 250 g fryst filodeg2 dl kokta glasnudlar (30 g okokta)250 g fläsk-/kycklingfärs2 strimlade salladslökar2 msk färsk och riven ingefära2 finhackade vitlöksklyftor1 finhackad schalottenlök1 liten nålfint, strimlad morot2 msk soja0,5 tsk socker2 tsk Maizena, löst i lite kallt vatten + lite som "lim" vi vårrullerullandet1 msk chiliolja eller 0,5 tsk chilipulverC. 2 msk soja. 1 msk chiliolja
Vårrullar som i Hanoi

Vårrullar som i Hanoi

Vårrullar120 g vårrulledeg, fryst 1 dl glasnudlar, kokta (ca 15 g okokta) 120 g nötfärs (eller fläskfärs) 1 salladslök, strimlad 1 msk färsk ingefära, riven 1 klyfta vitlök, finhackad 0,5 schalottenlök, finhackad 0,5 morot, liten, fint strimlad 2 msk soja 0,25 tsk strösocker 1 tsk maizena majsstärkelse, löst i lite kallt vatten + lite extra som "lim" 0,5 msk chiliolja 4 dl neutral olja, ca att fritera i 15 fina salladsblad 1 knippe grönmynta
Grekisk middag

Grekisk middag

Strö över socker, salt och olivolja (jag har själv lagat chiliolja som jag använde, men vanlig olivolja passar perfekt)
Marinerad fläskfilé i rödvinssky

Marinerad fläskfilé i rödvinssky

Chiliolja. Smaka av med soja. Häll över rödvinsskyn och droppa i chilioljan. Chiliolja. 2 tsk kinesisk soja. Gör så här
Wontonsoppa med pak choi och sesam

Wontonsoppa med pak choi och sesam

De som vill ha lite hetta ringlar över lite chiliolja. Rör samman smaksättningen av wontonfyllningen genom att blanda soja, ingefära, vitlök, sesamolja, farinsocker och fisksås
Grillat med god vitlökssås

Grillat med god vitlökssås

Ryggbiff, lätt penslad med chiliolja. 1 msk soja. 1 msk soja. Entrecote med vitlökssås och skivad ugnspotatis
Bangbangkyckling

Bangbangkyckling

Om du gillar stark mat så kan du hälla en tesked eller två med chiliolja över innan du serverar. Blanda jordnötssmöret och sesampastan med den ljusa sojan till en jämn smet
Rispappersrulle med skagen och Videgårds dipp

Rispappersrulle med skagen och Videgårds dipp

1Videgårds dipp4 sticklökar, gröna delen skurna som fiskögon 2 msk färsk ingefära, finhackad 2 msk vitlök, finhackad 6 msk japansk soja 2 msk chingkiangvinäger 2 msk strösocker 4 msk chiliolja 2 msk sesamolja 2 msk chilipasta, inlagd (kan ersättas med Sambal Oelek i värsta fall)
Musslor, räkor, oxfilé och en paus

Musslor, räkor, oxfilé och en paus

vitlöks- och chiliolja. Tillsätt 3 dl grädde, 1/2 msk soja och en klick gelé. 3 dl grädde, 1/2 msk soja och en klick gelé
Nudlar med kryddig lammfärs

Nudlar med kryddig lammfärs

400 g pappardelle 4 klyfta vitlök, finhackade 4 cm ingefära, finhackad 400 g lammfärs 1 msk malen spiskummin 1 tsk malen torkad koriander 1 krm vitpeppar 1 rödlök, skivad 150 g vitkål, finstrimlad 2 salladslökar, i tjocka skivor 1 grön chilifrukt, i skivor 2 msk chiliolja (eller 2 tsk srichacha 2 msk neutral matolja) 1 msk strösocker 1 msk risvinäger 5 msk japansk soja 1 kruka koriander (blad och stjälkar) neutral matolja, till stekning
Sichuan

Sichuan

Blanda soja, vinäger, socker, chiliolja och sesamolja och servera som en dipp till aubergine. Chiliolja kan man köpa eller ganska enkelt göra själv