8 200 g kalvfärs 400 g blandfärs 4 msk olivolja 1 msk tomatpuré 2 dl rött vin 1/2 gul lök 1 morot 1 selleristjälk 4 burkar hela tomater (à ca 400 g) 1 färsk rosmarinkvist 5 lagerblad salt Till servering pasta (t ex rigatoni eller spaghetti) parmesanost olivolja svartpeppar Lägg till i inköpslistan
Stek löken, fläskfärsen och kalvfärsen, ev. 300 gram kalvfärs. Servera som en varmrätt, eller som en så kallad primo piatti, mellanrätt mellan en lätt förrätt och en varmrätt utan kolhyratstillbehör
Fräs upp kalvfärsen tills den får färg. 1 kg Kalvfärs. Häll i en klick riktigt smör i en gryta. Fräs lök och vitlök tills de blivit gyllenbruna, smula i buljongtärningarna och rör runt tills de smält
Spaghetti Bolognese till alla2 dl vatten100 g köttfärs1 lök1 bit rotselleri1 morot1 bit persilja1 klyfta vitlök2 hackade tomater utan skalÖrtkryddor (basilika och oregano brukar vara toppen)Risoni eller spaghettiParmesan1 ordentlig klick osaltat smör* Skär alla bitarna fint, om det är till en 8 månaders, i kuber ca 5 mm stora* Låt en gryta koka med vatten* Lägg i finskuren lök, rotselleri, morot, tomat, persilja, vitlök och köttfärsen rå. Kalvfrikadeller100 gram kalvfärs1 msk potatismjöl eller en mycket finsmosad potatis1 klick osaltat smörLite muskotnötEv litet stänk av vitlök(äldre bebisar en skätt grädde också)* Mosa allt tillsammans och gör små bullar* Koka dem i vatten eller om bebisen är äldre - i tomatsås på tomater och basilika* Frys in bullarna, ta fram i lösvikt och servera mosade eller hela beroende på ålder till ris, potatis eller pasta toppengott med kokt broccoli