Älgstek portvin recept

Älgstek a la Morberg

Älgstek a la Morberg

I lördags så lagade vi en suuuupergod älgstek a la Morberg. Gnid in älgsteken med rikligt med salt och peppar
Älgstek

Älgstek

Tänkte jag skulle bjuda på receptet på den smarriga älgsteken vi gjorde i söndags. 4 portioner Ingredienser 1 kg älgstek • salt och nymalen pepparsmör till stekning • 1 st morot • 1 st gul lök0. Skär upp steken i cirka 5 mm tunna skivor och servera med kokt potatis eller potatisgratäng, syltlök,gelé på svarta vinbär, rönnbär eller portvin (eller någon annan gelé) och pressgurka. 1 kg älgstek
Örtdoftande älgstek

Örtdoftande älgstek

Tillsätt portvin, låt vätskan koka in. älgstek, putsad. Smaka av med salt, peppar och kanske en skvätt portvin
Per Morbergs älgstek

Per Morbergs älgstek

1 kg älgstek. 11 kg älgstek salt och nymalen peppar smör till stekning 1 morot 1 gul lök 0,5 purjolök 3 dl kalvbuljong 2 dl rödvin 2 lagerblad 1 kvist färsk timjan 6 enbär 5 dl vispgräddeGnid in älgsteken med rikligt med salt och peppar. Låt grytan sjuda sakta i 45–60 minuter tills älgsteken blivit mör. Ta upp älgsteken, linda in den i aluminiumfolie eller blött smörpapper och låt den vila i 15 minuter. Skär upp din stek i cirka 5 mm tunna skivor och servera med kokt potatis, syltlök, gelé på svarta vinbär, rönnbär eller portvin (eller någon annan gelé) och pressgurka
Höst och älgstek

Höst och älgstek

Skyn från steken (sila ner den i en kastrull) 33 cl porteröl (eller det du har hemma) 1 dl portvin (eller röödvin) 1 köttbuljongtärning (om inte skyn från steken är för salt) 1 dl grädde Koka upp och smaka av. 1 dl portvin
Nyår: Älgstek med portvinssås

Nyår: Älgstek med portvinssås

Vi gjorde älgstek på nyårsafton, en ytterfilé som sambons jaktlag skaffat genom systematiskt, överlagt mord - om man får vara lite dramatisk
Marinerad älgfilé i lergryta

Marinerad älgfilé i lergryta

Så vill jag ha mina älgstekar i alla fall. Denna gång hällde jag i en skvätt portvin och även litet farinsocker