Basen för de här kakorna är pumpafrön, sesamfrön och torkade tranbär. De påminner vagt om klassiska russin-havre-kakor, men är knaprigare, segare och får en lite syrligare sötma av tranbären
Vare sig nytt eller originellt. bara en riktigt god liten småkaka. Torkade tranbär är så otroligt goda, och jag kan bara inte förstå att jag inte för längesedan kom på att stoppa dem i en sådan här liten frasig läckerbit
Idag är jag bortbjuden till vänner jag inte träffat på länge. Givetvis vill jag ha med mig något. De här kakorna är gudomliga och det känns ju som rätt kakor att ta med sig
Jag är väldigt förtjust i småkakor, både i att baka och äta dem. Jag kan ge mig på att intresset är ett arv från min mormor, hon var verkligen södra Sveriges okrönta småkaksdrottningen
För att få fina praliner som behåller sin glans lönar det sig att temperera chokladen. Man kan göra det på olika sätt och tyvärr är alla ganska tråkiga och omständliga
Sega och alldeles knäckiga i smaken blir de här havrekakorna med massor av torkade bär i. Jag använder en blandning med russin, blåbär och granatäppelbitar, men det går lika bra att blanda friskt utifrån vad man gillar
Foto. Nicklas Thegerström från boken Söta saker. Om man älskar choklad lite mer än vad som är brukligt ska man inte missa det här helt sjukt goda pålägget
Vit choklad är lite av mitt guilty pleasure. Det är ju egentligen en ganska "ful" choklad. Den görs av kakaofettet från bönan, till skillnad från brun choklad som görs av kakaomassan
En syrlig rödbets - och tranbärskaka Sätt ugnen på 175 grader Smörj och bröa en rund form ca 1½ literVispa 3 ägg 3 dl socker 1 tsk vaniljsockertill fluffig smetUnder tiden 1 medelstor finriven rå rödbeta 1 citron tvättas, skalet rivs och saften pressas ut Vänd ner allt i äggsmeten tillsammans med 1½ dl rapsolja 1½ tranbär4½ dl vetemjöl2 tsk bakpulver1 dl blå vallmofrönGrädda i mitten av ugnen ca 45-50 min
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.