Tartetatin är väl en av de mest klassiska av franska desserter, själv är jag sannerligen ingen konditor men jag kan ju ändå bjuda på min egen version av klassikern
I helgen gjorde jag TarteTatinpå några av plommonen. Vi har ett gammalt plommonträd på tomten. De flesta frukterna är för beska och sura för att vara goda att äta som de är, men på vissa, riktigt mogna plommon har fruktköttet en honungslen sötma som väger upp för det lite beska skalet och ger en riktigt god smakupplevelse
Ta ut stekpannan och lossa runt kanten påtarten. Servera vaniljcrèmen till tarten. Lägg ett stort fat upp och ner över stekpannan och vänd snabbt så att tarten vänds upp på fatet
Smält smöret i en gjutjärnspanna på medelhög värme. Häll i lite karamell i formen och lägg sedan ananasskivorna på, pressa dom mot varandra så de ligger så nära som möjligt
Smält sockret tillsammans med vatten i en gjutjärnspanna på medelhög värme. Häll i lite karamell i formen och lägg sedan ananasskivorna på, pressa dom mot varandra så de ligger så nära som möjligt
Den glutenfria pajdegen är helt fantastisk i smaken och konsistensen men det är egentligen ingen smördeg… den liknar mer en “vanlig” frasig pajdeg och är baserad på mandelmjöl och rismjöl
Lossa försiktigt kanterna med en vass kniv och stjälp sedan tarten upp och ner på ett serveringsfat. Det blir som ett stort frasigt wienerbröd fyllt med mjuka päron och en karamellig, smörig sås ovanpå
Kavla ut degen, inte alltför tunt, och lägg den ovanpå. Innan kakan serveras vänds den upp på serveringsfatet, så att den karamelliserade ytan kommer upp
Skär till smördegen så att den är ett par cm större än stekpannan på varje sida. Lägg på smördegen över äpplena och skär ett litet kryss i mitten av degen så att ångan kan komma ut
Kavla under tiden ut smördegsbitarna till din TarteTatinpå en mjölad yta. Nu kan du vända den upp och ner på tallrik och sedan vända tillbaks på ett serveringsfat eller tallrik igen så att degen hamnar upp
Dra en kniv runt kanten påtarten. De bjöd på den här goda och sockriga äppelkakan. Kavla ut pajdegen på lätt mjölad arbetsbänk till en rundel något större än stekpannan
Smält smöret i en stekpanna. Rör i sockret och låt det smälta ihop och bli gyllenbrunt. Ta stekpannan från värmen och lägg i halverade tomater, pressad vitlök, balsamvinäger, salt och peppar
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.