Igår bjöd vi hem vänner och jag rörde ihop en tapenade att ha till det nybakade brödet. Idag är det min förlovningsdag och det kommer att firas med att gå ut och äta ikväll
Olivada eller Puré de aceitunas (olivröra eller olivpuré) i Andalucía, Paté de olivas eller Paté de aceitunas (olivpastej) i Extremadura och Aragón, Tàperas i Cataluña, och Tapenade i nordöstra Spanien
Olivröra brukar ofta nämnas med det franska namnet ”Tapenade”. Med så stor tillgång på oliver och olivolja är det kanske inte så konstigt att man i Spanien också är duktig på att göra en mycket god och smakrik olivröra
ex delade LCHF Rolls (receptet hittades här) frasiga högst upp i ugnen i 225 grader (snittytorna uppåt såklart), klicka på tapenade och toppa med färska basilikablad
Håller i kylen i två veckor, täck med olivolja så att tapenaden inte blir torr. Kärna ur oliverna och blanda samtliga ingredienser i en matberedare och mixa till önskad konsistens
Tapenade med fikon (från Soppor, bröd och röror)ca 5 torkade fikon2 pressade vitlöksklyftor5 dl svarta urkärnade oliver½ dl kapris2 msk hackad basilika, jag tog fryst½ dl olivoljasalt och pepparBlötlägg fikonen i varmt vatten ca 10 minuter
Jag får be om ursäkt för den dåliga bilden men jag lovar att olivröran är grymt god. Olivröra6 port 2 dl gröna oliver utan kärnor2 dl svarta oliver utan kärnor4 st soltorkade tomater eller 2 msk röd pesto Mixa allt med mixerstav
Men som småplock innan middagen är både grön och svart tapenade otroligt gott. Till den här tapenaden är det godast att välja en smakrik olja, min favorit är Hojiblanca
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.