Vi prøvde oss derfor på en variant med speltmel og fibramel. 600 g speltmel. 600 g speltmel. Foccacia. Foccacia er et suverent tilbehør til supper og italiensk mat
Spelt, dinkel eller urvete är ett slags vete med nötaktig smak som är mycket hälsosamt. Spelt har ett lågt GI värde och innehåller mindre glutein än vanligt vetemjöl men är ändå inte gluteinfritt
Hittade ett speltbottenrecept i "Rätt Mat" av Colliander och Riska. 4dl speltmjöl. Riktigt gott, men blir ännu bättre om man ersätter 1/3 av spelt med vetemjöl. 4dl speltmjöl
Gröt-bröd på spelt och havrespeltflingorGröt. Kan förtydligas att SPELT är samma sak som DINKEL. 1 dl speltflingor1 dl havreflingor½ dl havrekli½ dl rågkross½ liter kokande vatten 25 g smör (helst eko- inget margarin)1 tsk salt1 tsk brödkryddor1 tsk gurkmejalite honung25 g jäst 3 dl fullkornsmjöl (graham)4 dl speltmjöl1 dl solrosfrönMät upp flingor, kli och kross i en skål, gärna direkt i hushålssassistenten. 1 dl speltflingor. 4 dl speltmjöl
6 dl grovt rågmjöl, det var slut hemma så jag tog Wästgötarnas fullkornsmjöl av spelt. 6 dl grovt rågmjöl, det var slut hemma så jag tog Wästgötarnas fullkornsmjöl av spelt
eller speltmjöl. 1 1/4 dl gluten-free flour or spelt flour. 1 1/4 dl glutenfritt mjöl eller speltmjöl. Jag har ingen egen trädgård med olika bärbuskar, plantor och äppelträd, men önskar jag hade en
I love to have a Danish rye bread or some kind of sour dough (preferably spelt or rye) on hand for my daily avocado toasts, but most often I buy it at my local bakery
De senaste gångerna har jag haft i Ölandsvete i brödet, ett speltmjöl. Om jag tjuvläser lite på förpackningen (som är av brun papp och känns mycket lantlig) står det att speltvete har odlats i minst 8000 år, och ansågs på 1000-talet vara bra för folk med mag- och tarmproblem. ca 7 dl av lite vad som helst (t ex lite rågsikt, vetemjöl special fullkorn, grahamsmjöl, lite spelt, lite vete/havrekli. ca 7 dl av lite vad som helst (t ex lite rågsikt, vetemjöl special fullkorn, grahamsmjöl, lite spelt, lite vete/havrekli
Information från Saltå kvarn om dinkel, eller även kallat "spelt" (triticum spelta). "gammal vetesort som fått sitt namn av det tjocka skal (spelten) som omger och skyddar kärnan
7 tbsp spelt flour. 3 tbsp buckwheat flour (if you don’t have buckwheat just sub with spelt flour). 7 tbsp spelt flour. 3 tbsp buckwheat flour (if you don’t have buckwheat just sub with spelt flour)
Kiras körsbärspaj 100 g sötmandel, mald 2 dl (spelt) mjöl 1 äggula 150 g smör 4 msk socker 1 msk kallt vatten kokosflingorMal mandeln eller kör den i matberedare Blanda mandel och vetemjöl Finfördela fettet i blandningen och tillsätt äggula och vattenArbeta snabbt samman allt till en deg och låt vila i kyl en stund (10 min)Klä en pajform (använde smör och kokosflingor), ca 26 cm i diameter och gärna med löstagbar kant, med degenNagga botten och låt formen stå i kyl ca 30 minuterSätt ugnen på 200°Förgrädda pajskalet (som jag glömde göra) i ca 6-10 minHäll på fyllningen (se fortsättning nedan) Fyllning 1 liter körsbär (spara ca 1 dl för dekoration) (2 msk av Kiras jordgubbslikör) 3/4 dl rårörsocker 1 st vaniljstång 2 dl creme fraiche 2 ägg Tvätta och kärna ur körsbärenKoka körsbären en stund (10 min) tillsammans med (likör), socker och vaniljstång (halvera och skrapa ur fröna)Låt svalna en stundBlanda ihop creme fraiche och ägg, tillsätt eventuellt lite vaniljsockerHäll ut "körsbärsylten" på pajbottnetHäll på creme fraiche blandningenHalvera de körsbären du sparat och dekorera pajenGrädda i ugnen ca 15 min tills pajen fått tills smeten stelnat och blivit gylleneServera med vispad creme fraiche, smaksatt med citronskal och vaniljsocker
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.