Först ut i äppelbaket för denna gång är en lättgjord smulpaj smaksatt med kanel. Hösten är äpplenas årstid, och jag har insett att jag knappt bakat något alls medäpple under denna säsong
Mina föräldrar brukar alltid få massvis medäpplen av bekanta varje höst, och jag kommer ihåg att mamma brukade göra underbara äppelpajer ibland på söndagseftermiddagarna under min uppväxt
Inspirerad av det stötte jag mitt saffran till smulpajenmedäpple i lite Calvados. Blanda med smör och övriga ingredienser och blanda till en smulig massa
Om man på hösten har trädgården full av äpplen som är så sådär sura så att man inte kan låta bli att grimasera, så är det med andra ord ett gyllene tillfälle att göra något av dem
Smulpajmedäpplenoch nötter. Smörj en vid pajform med en klick smör och lägg i äpplen. Lägg rumsvarmt smör, socker, mjöl och nötter i en bunke och smula ihop det med fingrarna till en smullig massa
Ställ formen och resten av mördegen i kylen medan du gör fyllningen. Skala och skiva äpplena tunt. Strö försiktigt på valfri mängd kanel jämnt över äpplena
Hacka eller mixa mandel tillsammans med hasselnötterna till ett lite grovare mjöl, blanda sedan smöret, "mjölet" (nötterna och profibert), kanelen och sötningen till en sorts smuldeg
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.