Nu är det snart dags för fettisdagen, närmare bestämt den 9 februari och vad passar då bättre än en hemmagjord semla. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 10 min
Vispa samman äggulorna med lite mjölk och pensla bullarna försiktigt med blandningen. Mosa inkråmet med elvisp eller i matberedare tillsammans med mjölken
Tillsätt ev mer mjöl, det ska inte riktigt släpa i kanten, känn heller med fingret att den har en härlig, smörig känsla och ingen deg stannar på ditt finger
Fyll varje semlamed fyllningen. Idag har jag fixat ett gäng med goda semlor till eftermiddagsfikat. Då kan ju resten ligga kvar i frysen tills nästa semmelfika eller när någon kommer på besök med kort varsel
Runda bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper. Klipp ett triangellock med sax. Ta ut lite bulle med hjälp av en kniv så att det blir ett lagom stort hål
Det är dessutom många som frågat mig om det här medsurdegsbakning & det är jätteroligt. Då tar man helst ut den ett dygn/par timmar innan bakningen & späder med vatten & mjöl så att den är tjock som en våffelsmet
Låter kanske svårt för många och lite nördigt för en del men det är väldigt roligt tycker jag så här kommer mitt grundrecept på en rågsurdeg som du med lite omtänksamhet kan ha levande i många år framöver
Kanske blir en semla eller två när jag kommer hem istället. Alla semlor är förstås glutenfria men bakade med olika sorters mjöl och sötning, så du kan lätt hitta en variant som passar just dig
Nu för tiden kan du åka direkt till en mataffär och köpa färdiga förpackningar med såväl släta bullar som mandelmassefyllning, ett bra alternativ för dig som inte kan eller vill göra semlor från grunden
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.