En solgul saffranspannkaka blev det till 11. 00 fikat på söndagen. inte varje söndag man är upp då. Det här är öläningarnas favorit och det är bäst att säga att receptet inte har gått i arv generation till generation
Saffranspannkaka med salmbärssylt. Saffranspannkaka med salmbärssylt är en gotländsk specialitet som väl knappast har undgått någon som besökt den vackra ön
I höstas när jag och Peter tog en sväng till Gotland så köpte jag en burk salmbärssylt. Senast jag gjorde saffranspannkaka så kunde jag inte hitta det recept som min mamma brukar använda
Salmbärssylt verkar vara svårt att få tag på här i Stockholm så vi körde med jordgubbssyllt. Vi brukar ju fira jul med en gotlänning, men inte i år, men en sån god rätt blev ju snabbt en tradition på julbordet
En gotländsk klassiker som serveras bäst med salmbärssylt och lättvispad grädde. Dubbla satsen och grädda i en långpanna om du vill att den ska räcka till fler
Koka riset, vattnet och mjölken till en gröt. Tillsätt honung, saffran, mandel, ägg och russin. Grädda i smord långpanna i 200 grader tills pannkakan fått en gyllenbrun yta
Servera med salmbärssylt och vispad växtgrädde. I julklapp fick jag Stora boken om naturligt glutenfri bakning av Karolina Tegelaar, en fantastisk bok om hur man bakar goda naturligt glutenfria bakverk
Egentligen skall man ha salmbärssylt till, men det finns inte att köpa här och det funkar lika bra med tex björnbär eller hallonsylt och lite lättvispad grädde
Egentligen ska ju gotländsk saffranspannkaka serveras med salmbärssylt men för oss icke-gotlänningar går det ju lika bra med björnbärs- eller drottningsylt
Salmbärssylt (det som gotlänningarna har till sin saffranspannkaka) är otroligt gott till, men har du inte det hemma kan du ta en annan god sylt, t ex hallon
En gotländsk saffranspannkaka skal serveras lätt ljummen med grädde och salmbärssylt. Så här i juletider kan det ju hända att det blir lite risgrynsgröt över
Salmbärssylt (det som gotlänningarna har till sin saffranspannkaka) är otroligt gott till, men har du inte det hemma kan du ta en annan god sylt, t ex hallon
Serveras med vispad grädde och salmbärssylt. Idag gästbloggar fantastiska J på min blogg - vilken ära för mig(det är alltså en annan J bara så ni hänger med i den snabba utvecklingen)
Testa att steka kakan i en torr stekpanna och servera med grädde och salmbärssylt. Saffranssockerkaka är ju en klassiker men också ganska svårt att få till då saffran tenderar att torka ut kakan
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.