Salta bitarna med flingsalt och låt dem snabbrimma i ca en halvtimme. Mixa slät med mixerstav. Servera fisken på blomkålspuré med äppelfläsk och rödbetor
Viltkött är magert och blir lätt torrt, därför är det viktigt med snabb tillagning, eller att köttet äts direkt när det nått sin perfekta kärntemperatur
Grava i 24 timmar (mindre än halva tiden räcker utmärkt med vakuummarinerare), vänd påsen då och då. Blanda salt och socker i en plastpåse, lägg i köttet och gnugga/skaka påsen så kryddorna fördelar sig
Jag gav ju er lite tips på olika smaksättningar för gravad lax i ett tidigare inlägg, idag gjorde jag en klassiskt gravad lax, dvs med smaksättningen vitpeppar och dill
Hälleflundramed kanderad citron, pepparrotsveloutée, lök, fänkål och rädisa. Det är en av de absolut godaste fiskrätter jag någonsin har ätit och efter att ha blivit ombedda att ta med en fiskbaserad förrätt till en familjemiddag insåg vi att den rätten nog går alldeles utmärkt att förenkla något och sedan servera som förrätt utan att den tappar för mycket av sin karaktär
Allt detta kan du få hjälp med vid fiskdisken. Gravad lax serveras oftast i tunna skivor. Gnid in laxen med kryddblandningen och lägg ihop filéerna med rikligt med grovhackad dill emellan
Men jag började med en god lunch på kockarnas krog. Så när jag igår stod vid fiskdisken och skulle planera helgens mat, låg tyvärr ingen Hjälmargös i disken men väl en hälleflundra och ropade till mig – gör något gott av mig
Gnid in fisken med det. Lättvispa 1 dl grädde och blanda försiktigt med moussen. Klä en avlång bakform med plastfolie och häll sen moussen i formen och ställ in den i kylen i 2 timmar. Skär ca 2 cm breda skivor av mjukt tunnbröd och lägg dem i torr medelvarm stekpanna en liten stund
(Har ni några tips så dela gärna med er. Jag gravade laxen enligt detta recept, och senapskrämen och receptidén kommer från duktiga Pytte och hennes bok Bjud hem
En av favoritfiskarna med en rökig kantarellsås och fast fin sparrispotatis. 400-600 gram hälleflundra. När fisken nått en temperatur runt 60 grader servera tillsammans med kantarellsås och potatis. 400-600 gram hälleflundra
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.