Tyvärr kunde jag alltså inte gå loss bland grytor och kastruller i köket på landet och frigöra mitt uppdämda behov av att laga egen mat nu när vi är kökslösa i sta'n
Fast den har jag inte receptet på men jag delar ändå med mig av en liten bild på den mustiga grytan. I helgen bjöd mamma på sin goda skinkstek med morötter och lök som kokat med i grytan och därmed fått underbar smak
Men ibland finns varken tid eller ork att bry sig om halten av köttinnehåll eller finare fabrikat och när butikerna håller extrapriser så har vi nog alla stoppat ner en förpackning mamma Scans ibland
Portergryta med fänkål och choklad. Ev maizena att reda av med. Hacka chokladen och rör ner den tillsammans med apelsinsaften och smaka av med salt och rikligt med svart peppar
När jag så frågade mamma vad hon var sugen på till middag ploppade förslaget om kräftor upp och jag, som har en sambo som avskyr allt vad skaldjur heter, var inte sen att hoppa på ett sådant utmärkt förslag
Färska är godast men det går jättebra med frysta tinade också, men låt de gärna rinna av lite innan. Tårtan kallas också herrgårdstårta, glömmingetårta, pinocciotårta och brittatårta
Skölj av köttet i kallt vatten och torka av det med hushållspapper. Koka upp vatten, salt, skalad och klyftad lök, skalad morot i bitar, ska-lad rotselleri i bitar, vitpeppar, lagerblad, timjan och persilja i en gryta eller tryckkokare
Häll upp smeten i en smord och ströbröad form, gärna med avtagbara kanter. Blanda mjöl, socker, kakao, vaniljsocker, ägg, sirap och smöret till en jämn smet
Tjälknöl är nog något av det lättaste i matväg, det lagar sig själv i ugnen över natten. Tillbehören kan man avancera efter smak, tid och vad man har hemma
Torka av köttet och bryn det runt om i en stekpanna med smör. Koka upp coca-cola, rivet skal och pressad saft av apelsin, rosmarin, svartpep-par, hackad ingefära, skalad och skivad vitlök, salt och balsamicovinäger, i en gryta eller tryckkokare
Revbensspjäll av Lamm. Mitt lamm köpte jag uppe i Huså i höstas, byn ligger på baksidan av Åreskutan. Djuren är av rasen Åsenfår, som är en gammal allmogeras
Lägg riset i botten av en ungfast form, häll över köttfärsen och purjolöken. En klassiker hemma när jag växte upp var mammas egenkomponerade köttfärslåda med ris och curry
När 10 min av tiden i ugnen är kvar tag ut formen och fördela créme fraichen mellan kycklingbitarna , vill man ha en fastare sås kan man reda med lite mjöl
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.