Ett annat roligt sätt att använda kristyren på, är att göra bordsplaceringen på pepparkakor. Ett traditionellt hus ska väl explodera i färg med så många non-stop man får på taket, tre sorters färgad kristyr och en massa tomtar
Så nu kan du slippa att fundera, här har du desserten till juldagen, annandagen eller nyårsafton. Nu ska jag baka ytterligare en tårta som jag tänkte bjuda mina kära kollegor på i morgon
Pepparkakor och lussekatter är jul för mig och för de flesta andra. häll gelatin- och sockermixen i assisten och vispa först försiktigt och sen på max tills den e vit, fluffig och klistrig
Häll nu i hälften av mjölet och blanda ordentligt. Det börjar närma sig jul med stormsteg. Lägg tillbaka degen i bunken, täck med en duk och låt jäsa i ca 45 minuter, eller tills den är dubbelt så stor. Dela nu upp degen i 4 lika delar och baka ut i mjöl. Låt dessa jäsa ytterligare 45 minuter under duk. Grädda limporna på ca 200 grader under 30 minuter, eller tills limporna fått fin färg
Ni kan baka pepparkakorna när ni har tid, degen håller sig länge i kylskåpet. Grädda i ugnen 200 grader tills de har fått färg ca 10 minuter. Satsen ger ca 300 pepparkakor
Pepparkakor, mjuka kakor, lussebullar… Visst vill man ha riktigt gott kaffebröd till jul. FacebookTwitterE-postRedditLinkedInPinterestSkriv utGoogleTumblrGillaGilla Laddar
Om du vll ha någon smaksättning i din knäck så tillsätter du den nu. Jag har en kanna i aluminuim, ett 5 dl-mått, som jag använder för att hälla smeten i formarna. Sänk därefter värmen och låt knäcksmeten koka på medelvärme tills temperaturen är ca 128-130 grader, rör om då och då så att det inte bränns fast
Det finns många olika sorters surdegar, men de två vanligaste är på vete- eller rågmjöl. Förutom mjöl och vatten brukar många blanda i lite socker, honung, äpple, yoghurt eller annat, men jag tycker inte det behövs
Dessa pepparkakor bakade alltid min farmor innan hon blev sjuk. Rulla till msk-stora bollar. Nu kan jag inte låta bli att undra om jag gör henne besviken genom att dela med mig av detta supergoda recept till fler…
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.