Ta upp degen, knåda den på mjölat bakbord och baka ut den, antingen till 2-3 limpor eller 4 brödkakor. Brödkakor 12-15 minuter mitt i ugnen. Limpor 25-30 minuter längst ner i ugnen 5 dl vatten. 5-2 dl farinsocker. 14-16 dl rågsikt
5 tsk salt1 kryddmått svartpeppar1/2 dl ströbröd4-5 dl mjölk1/2 vitkålshuvudmargarin och lite sirap till stekningenSätt på ugnen 175 graderSkär kålen i små bitar eller strimlor. Grädda i mitten av ugnen 45-60 minuter. 4-5 dl mjölk
Mormors köttfärsrullader, 4 portioner. Forma ca 16-18 avlånga järpar och slå in varje i 2 skivor skinka och lägg i en smord ugnsform. ca 16-18 avlånga j
Jag tror att det beror på att jag förknippar småkakefika med soliga stunder på mormors altan. Smörbakelser för tankarna till vinterfika hos mormor, jordgubbar och glass eller grädde (ibland med hembakade maränger) för mig till mormors uteplats, smörstekta skivor av kardemummasmakande vetelängder doppade i strösocker transporterar mig till farmors stuga vid en sjö i Småland, liksom nyfångad och halstrad abborre
Men konsistensen och smaken finns bevarad i det gamla ärvda receptet, nedskrivet på gulnat papper med mammas tydliga postkassörsstil- minns ni de handskrivna små kvittona man fick på den tiden då det fanns ett Postverk värdigt namnet
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.