Mörk chokladkaka med nötknäck
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 13 dl strösocker
  • 11,5 dl vetemjöl
  • 14 msk kakao
  • 11,5 tsk vaniljsocker
  • 11 krm salt
  • 12 st ägg
  • 1200 g blandade hackade nötter
  • 11 dl strösocker
  • 11 dl ljus sirap
  • 11 dl vispgrädde
  • 12 tsk vaniljsocker
  • 11 tsk smör el margarinSeg chokladkaka med knäckglasyr
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smörj och mjöla en rund bakform som mäter ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar botten.
  • Hacka nötkärnorna till garneringen grovt. Smält sedan matfettet. Blanda samman alla de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt sedan det smälta matfettet och äggen. Rör smeten slät. Bred ut smeten jämnt i bakformen och strö över nöthacket. Grädda chokladkakan i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter, då cirka 5 minuter återstår av gräddningstiden, blanda samman socker, sirap och vispgrädde till knäckglasyren i en kastrull.  Värm upp blandningen och låt massan koka kraftigt tills den tjocknar något cirka 3-4 minuter.  Ta kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsocker och matfett. Rör om till en slät konsistens.
  • Ta ut kakan ur ugnen och ringla över den varma glasyren, ställ åter in kakan mitt i ugnen denna gång och grädda ytterligare cirka 7 minuter eller tills glasyren börjar bubbla.
  • Lossa kakan ur formen då den kallnat.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.