Laxgratäng
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 500 gram lax, i tärningar eller portionsförpackade
  • 12 msk smör eller olivolja till formen
  • 1 Sås: 2 dl vatten
  • 12 tärningar fiskbuljong
  • 13 dl grädde
  • 13 tsk ljus maizenaredning
  • 12 msk hackad gräslök till såsen, fryst går bra
  • 11 tsk pressad citronsaft
  • 12 krm salt
  • 11 krm vitpeppar
  • 11 msk creme fraiche
  • 11 dl riven lagrad ost som Västerbotten eller prästost
  • 11 msk hackad färsk gräslök till garnering (valfritt)Sätt ugnen på 200 grader. Förbered det tillbehör du vill ha till ex. kokt potatis till pressad potatis, kokt ris, gnocchi, råris, pasta som tagliatelle eller quinoa. Smörj en ugnsform med en msk smör eller olivolja. Skär laxfiléer i tärningar eller kuber - förslagsvis 4-5 bitar vardera. Lägg i formen. Salta och peppra. Riv osten fint. Sås: Koka upp vatten med fiskbuljong. Rör ut buljongtärningen. Tillsätt grädde. Koka upp. Vispa i ljus maizenaredning tills såsen blir så tjock du vill ha den. Smaksätt såsen med citronsaft, salt, peppar, gräslök och rör i creme fraiche. Vispa ihop såsen och häll över fisken i formen. Strö över riven ost. Laga fisken i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Sätt ev. på grillen fem minuter på slutet så att gratängen får färg på toppen. Akta så den inte bränns dock. Ta ut och servera laxgratängen med önskade tillbehör.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.