Egen marsipan ½ dl vatten 1 msk smör 2½ msk vetemjöl 300 g riven mandelmassa 2 dl siktat florsocker Gör så här - Koka upp vatten och smör. Hon utbildad Konditor och har arbetat i branschen i 15 år. 1 msk smör
I lucka Sjutton finner vi Rocky Road recept gånger 3 , den gudomliga blandningen av sött, salt och segt och med ett härligt tuggmotstånd, kan det bli bättre. Leilas Rocky road 600 g mörk kvalitetschoklad 70 % 2 påsar dumlekola 2 nävar mini marshmallows 3 dl salta jordnötter 1 dl skalade pistagenötter Gör så här - Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten). Rocky Road Fudge 200 g mörk choklad 200 g mjölkchoklad 25 g smör En burk sötad kondenserad mjölk, ca 397 g 2 tsk vaniljsocker 2,5 minimarsmallows 2,5 dl osaltade rostade jordnötter Gör så här 1. Rocky Road Semifreddo baserat på recept av Leila Lindholm 200 g mörk choklad 4 ägg 4 msk socker 2 dl vispgrädde 2 dl tjock yogurt 2 msk hasselnötslikör (Frangelico) - går bra att ersätta med Amaretto, eller utesluta helt 100 g rostade, skalade hasselnötter 100 g mörk choklad, krossad (variera gärna - testa med vit choklad. ) 1 näve minimarshmallows (eller stora, klippta i småbitar) 1 näve krossade maränger Smält chokladen (de första 200 g), i microvågsugn går bra. 1 dl skalade pistagenötter. 100 g rostade. 100 g mörk choklad. 1 näve minimarshmallows. 1 näve krossade maränger
genomskinliga glas eller skålar 1-2 kg vanligt salt Ev. 1 påse lagerblad, stjärnanis, kanel Ljus - Fyll glasen eller skålarna med salt nästan hela vägen, stick ev. Kristyr 4 dl Dansukker Florsocker 1 äggvita 2 krm ättiksprit Rör ihop ingredienserna till kristyren i en skål. Julgransdekorationer 1 äggvita 4 dl Dansukker Florsocker 2 krm ättiksprit Tillbehör Band Bokmärken, bilder, foton. 1 påse lagerblad. 1 äggvita. 1 äggvita
Bakom lucka 23 finner vi ett recept på Marmeladgodis, smak och färg kan varieras i det oändliga. Bild lånad från IcaKuriren Marmeladgodis 2 dl outspädd saft 2 2 dl vatten 11 flaska fruktpektin, 180 ml 5 5 dl strösocker Till garnering. blanda fruktpektinet med 1 dl av sockret och rör ner i kastrullen,låt koka en minut. häll i blandningen i en form (15x25) och låt svalna i ca 3 timmar. 11 flaska fruktpektin. 180 ml
5 l svagdricka5 st skalade och skivade potatisar50 g jäst10 g hela nejlikor10 g kardemummakärno15 g skalad ingefära1 st kanelstång2. 5 kg socker250 g russinBlanda allt i en 10-liters hink eller liknande. Och som sagt, den är som godast 1-2 år efter man gjort den. 10 g hela nejlikor. 10 g kardemumma. 15 g skalad ingefära. 1 st kanelstång
Bûche de Noël (fransk Julstubbe)Chokladmousse175 g smör eller rapsolja100 g socker250 g mörk choklad4 ägg (delade i vitor och gulor)Smält chokladen i vattenbad. Rulltårtan4 ägg (delade i vitor och gulor)1,25 dl + 2 msk socker60 g smält smör eller rapsolja60 g (1 dl) vetemjöl40 g (0,5 dl) potatismjöl Vispa gulor och socker vitt och pösigt. Grädda i mitten i 225° i ca 10 min. 175 g smör eller rapsolja. 100 g socker. 1,25 dl. 1 dl
Värmer så gott efter en kylslagen långpromenad, men kan även med fördel drickas en innedag. Men lovar lägga in en bild när det är dags att tappa upp dem på flaskorna - men det blir först sista helgen i november
Idag var det dags för godis igen och jag provade att göra det populära (. My Rocky Road, 6 stänger eller 24 bitar300 g mörk choklad1 påse Dumlekola2 dl rispuffar3 dl stora, salta jordnötter1 dl hasselnötterSmält chokladen över vattenbad och blanda i alla ingredienser. 1 påse D. 1 dl hasselnötter
Idag blir det godis igen, två varianter av chokladbollar - den klassiska, onyttiga varianten och en lite nyttigare variant utan smör och socker (förutom vaniljsocker)
Det krävs minst 100 000 — 150 000 krokusar, som måste plockas och rensas för hand, för att utvinna ett kilo torkad saffran. Ca 100 - 150 krokusar till ett ynka gram. Saffransbiscotti ca 50 st 150 g sötmandel 75 g rumsvarmt smör 3 dl strösocker 3 ägg 1kuvert/1/2 g saffran 7 dl (420 g)) vetemjöl 1 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker Sätt ugnen på 200ËšC. Sänk värmen till 120ËšC. Rör ner 100 g finhackad mörk choklad i smeten samtidigt med den hackade mandeln. Julkryddad biscott Rör ner 1 tsk ingefära, 2 tsk kanel och 1 tsk nejlikor istället för saffran. Saffranskola 2 dl socker 2 dl grädde 2 dl ljus sirap 0,5 g saffran 1 msk smör Blanda alla ingredienser utom smör i en kastrull, låt småkoka ca 25 min (gör kulprovet). Ca 100 - 150 krokusar till. 150 g sötmandel. 1 kuvert. /1/2 g saffran. 1 tsk bakpulver. 1 tsk ingefära. 1 tsk nejlikor. 1 msk smör
1 dl vispgrädde250 g mörk blockchoklad1 msk Baileys likör, jag tog Amarulla. ca 1 msk kakao. Forma kulor av ca 1 msk smet och rulla dem därefter i kakao. 1 dl vispgrädde. 1 msk Baileys likör, jag tog Amarulla. ca 1 msk kakao
100 g roquefort el annan ädelostGrovt bröd i kavringstil1 msk rumstemp smör 1 tsk sherryGör så här. Rör smör, ost och sherryBred på brödenSkär bröden i små ojämna snittarSätt in i ugn 200 grader ca 15 min el när osten fått fin färgPassar bra till peppisar och glögg. 100 g roquefort. 1 msk rumstemp smör. 1 tsk sherry. 15 min el
Grönkålsrisotto, 4-6 portioner2,5 dl avioriris5 dl grönsaksbuljong175 g grönkål, skuren i bitar1 liten purjolök, strimlad1 msk smör eller olja2,5 dl vispgrädde (jag provade i år med havregrädde och det funkade alldeles utmärkt)1 tsk salt30-40 g riven Gruyère eller annan smakrik ost t ex Västerbotten1 dl grovhackade hasselnötterKoka riset i buljongen. Låt koka 5-10 min
Blanda allt i en ren tio-litershink, täck med plastfolie som du gör små hål i – och låt brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur, minst tre veckor, gärna sex
Idag firas nämligen Skumtomtens dag och vi har kommit fram till lucka tjugoett denna decembermånad. Man brukar säga att man anar ugglor i mossen men idag passar det bättre att säga att man anar skumma tomtar på loftet
Då passar vi på att skicka med er en sång på vägen och en uppmaning att ta det lugnt i trafiken – det finns någon som väntar på att ni ska komma fram tryggt
Kram Karin Knäck ca 40 st 2 dl socker 2 dl ljus sirap 2 dl grädde 1 msk smör 3 msk hackad sötmande l Gör så här - Blanda socker, sirap och grädde i en gryta, gärna plastbelagd. Koka häftigt 15-20 min. Vid 120-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt. vid 140-145°C får man hårda kolor med lite seg mitt. vid 160°C är smeten karamellfast. Ischoklad ca 70 st 400 g mörk kvalitetschoklad 70 % 100 g kokosfett - Hacka chokladen fint. - Rör blandningen slät och smaksätt 1/4 av smeten åt gången - Häll smeten i en kanna med liten pip eller använd sked och fyll små konfektformar. 1 tsk rivet apelsinskal - Krossade kaffebönor. 1 tsk krossade kaffebönor - Kardemumma. Mintkyssar Ca 60 st 4 dl florsocker 2 1 dl vatten 2 1 tsk ättikssprit 1510 droppar pepparmintsolja 80 50 g smält choklad - Blanda socker, vatten och ättikssprit i en tjockbottnad kastrull och koka massan i ung. 10 minuter till 115 grader. 1 msk smör. 100 g kokosfett. 1 tsk rivet apelsinskal. 1 tsk krossade kaffebönor. 2 1 dl vatten. 2 1 tsk ättikssprit. 1510 droppar pepparmintsolja. 10 minuter till. 115 grader
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.