Här har jag kombinerat ihop en alldeles förträfflig räksoppamed asiatiska smaker. Till grytan med räkskalen tillsätter du även vatten, kokosmjölk, limeblad, fisksås, röd currypasta, citrongräs i grova skivor, skivorna av galangaroten och citronsaft
Lax/räksoppamedsaffran. Börja med att hacka fänkål, purjo och vitlök och fräs i lite olivolja, skär laxen i kuber och stek med resten, häll i grädden och kokosmjölken samt saffran och sambal, låt puttra ihop och krydda med dill, basilika och om ni har hummerfond
Skala dem under kallt vatten och mosa dem med en gaffel i en skål. Skär morötterna i mynt och tillsätt dem i kastrullen med riset efter ca hälften av kokningstiden
Hetta upp rapsoljan i en kastrull. Torsdagen skulle egentligen bjuda på laxwallenbergare men då jag åt lax till lunch i kombination med att hustrun bakat surdegsbröd valde jag i stället ett sopprecept från Göran Nilsson, en av mina favoriter, i Borås Tidning
En alldeles ljuvlig fisk- och räksoppamedsaffran och basilika serverades med kokosbröd + ost och en sallad på spenat, tomat och röd paprika hos oss förra fredagen
Serveras med klyftpotatis eller ris och vitlöksbröd. Kvällens lördagsmys med goda vänner blir en turkisk köttgryta CuvecOsmanisk gryta500 g nötkött (eller lamm)2 gula lökar1st aubergine4 st tomater1 grön paprika2 pressade vitlöksklyftor2 msk tomatpure150 gr fetaost2 st köttbuljongtärningar + 3 dl vatten1 msk sumak eller citron och svartpeppar1 tsk sambal oelekSkär köttet i tärningar och grönsakerna i mindre bitar. Du kan även ugnsbaka i form med folie över men tillsätt mer vätska och ugn 175grader istället
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.