18 dl
mjölk (du kan spä mjölken med buljong ex. grönsaksbuljong till grönsaksgratäng eller fiskbuljong till fiskgratäng
10,5 tsk
salt
11 krm
vitpeppar
11
ägg (valfritt)
11 dl
grädde
11 dl
riven ostSmält smöret och rör ihop med mjölet i en kastrull. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning så att du rör ut klumparna och får en jämn fin vit sås. Akta så att såsen inte bränns. Låt småkoka på svag värme under omrörning i minst 5 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar under tiden. Vispa ihop ägg och grädde. Tillsätt under omrörning till såsen och ta den från värmen. Tillsätt osten och rör tills den smält. Låt ej koka vidare då trådar sig osten. Använd gratängsåsen till det du önskar ex. häll gratängsåsen över det du ska gratinera.
Ställ kallt till servering. Häll crème fraiche och mango chutney i en skål. Dela chilifrukten i halvor på längden, ta bort kärnorna och hacka fruktköttet fint
Panerad fisk med kokt potatis, ärtor och denna goda sås. Jag fullkomligt dränker tallriken med såsen. Servera såsen kylskåpskall, så börja med att göra den och ställ in den i kylen medan det andra går klart
Låt det koka upp under omrörning, tillssåsen tjocknat. Tillsätt de övriga ingredienserna. Vill man ha paprikan mjukare kan den fräsas upp i lite olja innan den tillsätts i såsen
Igår stod hemgjord potatismos och fiskpinnar på menyn och för att göra det hela lite roligare svängde jag ihop en kall, god sås att servera till - perfekt att göra med potatisen kokar
Vi hade grillade kycklingdelar när vi åt såsen första gången, men sedan dess har vi haft den till både lax, räkor och grillat lamm och den har passat precis lika bra där
Någon spickeskinka kommer vi inte att bjuda er på idag, nej istället så ligger det en regnbågsforell på tallriken och till den blir det en god kall sås, lite potatis och grönsaker
Därför kommer det idag ytterligare ett såsrecept i kategorin smarrigt, denna såsen passar ypperligt till fisk och i detta fallet gärna en varmrökt sådan
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.