Fläder- och citronmarängpaj, Roy Fares recept
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 60 g florsocker (1 dl)
  • 1180 g vetemjöl (3 dl)
  • 1120 g smör
  • 115 g äggula (1)
  • 11,5 gelatinblad
  • 1150 g saft från citron (1,5 dl)
  • 1180 g strösocker (2 dl)
  • 1100 g koncentrerad flädersaft (1 dl)
  • 1100 g vatten (1 dl)
  • 130 g maizena (0,75 dl)
  • 155 g ägg (1)
  • 130 g äggula (2)
  • 130 g osaltat smör
  • 1125 g äggvita (5)
  • 175 g vatten (0,75 dl)
  • 1210 g strösocker (2,5 dl)
  • 1 Pajdeg60 g florsocker (1 dl) 180 g vetemjöl (3 dl) 120 g smör 15 g äggula (1)
  • 1 Citronkräm1,5 gelatinblad 150 g saft från citron (1,5 dl) 180 g strösocker (2 dl) 100 g koncentrerad flädersaft (1 dl) 100 g vatten (1 dl) 30 g maizena (0,75 dl) 55 g ägg (1) 30 g äggula (2) 30 g osaltat smör
  • 1 Italiensk maräng125 g äggvita (5) 75 g vatten (0,75 dl) 210 g strösocker (2,5 dl)Pajdeg
  • Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare. Plasta och låt stå i kylen 20 minuter. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock, fodra en rund pajform med löstagbar kant som är 23-24 cm i diameter och nagga botten med en gaffel. Frys pajformen i 30 minuter, sätt ugnen på 200 grader varmluft och grädda botten cirka 10 minuter, tills den fått en fin färg. Ta ut och låt svalna. Citronkräm
  • Lägg gelatinblad i kallt vatten. Blanda citronsaft, flädersaft och strösocker i en kastrull. Blanda vatten, maizena och äggulor och ägg i en bunke och blanda med en visp. Koka upp saft- och sockerblandningen och häll det över äggblandningen, blanda väl och häll sen tillbaka i kastrullen. Red krämen under omröring tills krämen tjocknar. Häll över det i en annan bunke, krama ur vatten ur gelatinbladet och lägg i tillsammans med smöret, rör runt och låt svalna. Fyll pajformen och stoppa in i frysen, det är viktigt att krämen satt sig innan du börjar med marängen. Italiensk maräng
  • Lägg äggvitan i en bunke. Koka upp strösocker och vatten till 121 grader. När sockret visar cirka 110 grader börjar du vispa äggvitan. Häll sedan i sockerlagen i en tunn stråle medan du vispar och fortsätt vispa tills marängen är kall. Montering
  • Ta ut pajen ur frysen. Stryk på med maräng och bränn marängen med en brännare. Låt tina i rumstemperatur eller i kylen över natten innan servering

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.