Testa du med, älskar sånt här filmjölksbröd då det inte behöver jäsa. Idag på jobbet bakade jag lite bröd med barnen, ja ni hör ju själva, hinner man inte baka hemma gör man det på jobbet
Jag börjar vecken med att tipsa om ett gott bröd, något jag brukar baka när vi har soppa, för då vill barnen gärna ha nybakt bröd till av någon anledning
Pensla med vatten och pudra över lite mjöl. Rör ut jästen i filmjölken som är värmd till 37'. Tillsätt resten utom lite av mjölet som sparas till utbaket
Detta bröd bör inte köras med timerfunktion utan startas omgående. Sätt bakmaskinen på program grovt bröd med vikt ca 700 g. 2 dl grovt rågmjöl (100 g)
Pensla med ägg och toppa m vallmofröna. 50 g jäst5 dl ljummet vatten1 msk olivolja1 msk rapsolja1 tsk brödkryddor1 msk sirap1 tsk salt½ dl linfrön12 dl rågsikt1 ägg till pensling och vallmofrön till "topping". Jäs 1 timme, forma till ca 18 frallor på en plåt,nagga dom med gaffel och jäs i ytterligare 30 min. 12 dl rågsikt
Den här sortens bröd med filmjölk eller yoghurt och bikarbonat istället för jäst är väldigt lätta att göra, det går snabbt att blanda ihop, lite längre tid i ugnen dock men det kan man ju stå ut med
Men det var ju bara bra med några till. 7 dl vetemjöl3 dl grahamsmjöl2 dl rågmjöl 2 tsk salt 2 tsk bikarbonatRör ihop torrvarornaTillsätt. 2 dl mörk sirap1 dl russin150 gram fikon (klippta i bitar)2 dl hasselnötter1 liter filRör ihop så allt fördelas jämntSmörj 2 brödformar med smör och bröa dem med ca 1-2 dl sesamfrön. 2 dl rågmjöl
Filmjölksbröd är något jag bakar med jämna mellanrum när jag känner att jag behöver variera allt det vita brödet jag vanligtvis bakar och äter (är jag "duktig" och äter det här i veckorna känns det mer okej att vältra sig i rostat bröd med marmelad på söndagsmorgnar
Ett riktigt lyxigt filmjölksbrödmed hela mandlar och goda fröer. Du kan lätt byta ut mandlar mot nötter du tycker om, eller använda dig av andra frösorter
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.