Blanda i frukten med konjaken och kryddorna. Fruktkakan bakas varje år till jul i vårt hem. ENGELSKFRUKTKAKA1 st150 g torkade fikon (ca 8 st)1 dl russin15 halverade röda coctailbär3 msk konjak200 g smör3 dl brun farin4 ägg0,5 tsk nejlikor1 krm malen muskotnöt1 msk kanel1 tsk ingefärarivet skal av en citron3,5 dl vetemjöl0,5 tsk bakpulverGör så här
Rör smör och socker pösigt med elvispen. prova med en sticka. Blanda 3 dl av vetemjölet med bakpulvret och vänd varsamt ner det i smeten. Blanda russin och fikon med 1/2 dl vetemjöl och rör ner det i smeten
Dag 1200 g tranbär, torkade 120 g russin 120 g gula russin 90 g aprikos, torra och skurna i mindre bitar 90 g körsbär ev 90 g valnötter (byt mot mer frukt om man inte tål nötter) 50 g rom 200 g mörkt muscovadosocker
Den här fruktkakan serverades vi när vi beställde Afternoon tea på Kensington palace förra året. Antingen älskar man dem eller så avskyr man dem, dessa fruktkakor som dyker upp vid den här tiden på året
Var till och med tvungen att kolla igenom mina recept en smula, för att få till proportionerna. Då var det enkelt att välja vaniljglass gjord på ljustmuscovadosocker som bas
Vispa/rör smör och socker ljust och fluffigt. Cognacen gör fruktkakan mer hållbar - den klarar minst två veckor i kylen - och alkoholen förångas i ugnen, men om du ändå inte vill använda alkohol kan du ersätta cognacen med pressad apelsin, som också ger god smak
Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper och snitta valfritt mönster på brödet. Pensla med lite vatten när brödet jäst färdigt, strö över lite mjöl och grädda sedan i 20-2 minuter tills bröden fått fin färg
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.