Eldfängd kyla -glass med flamberad apelsin
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 5 dl vispgrädde
  • 11 förp karamelliserad mjölk, 397 gram (dulce de leche)
  • 12 msk kakaopulver, av bra kvalitet
  • 150 g mörk ekologisk choklad, finhackad
  • 12 krm äkta vaniljpulver
  • 150 g mandelspån
  • 10,5 dl strösocker
  • 150 g smör
  • 11 msk vetemjöl
  • 11 msk mjölk
  • 10,5 msk sirap
  • 13 apelsiner
  • 10,5 dl råsocker
  • 10,5 dl cointreau
  • 14 kvistar citronmeliss
  • 1 Glass5 dl vispgrädde 1 förp karamelliserad mjölk, 397 gram (dulce de leche) 2 msk kakaopulver, av bra kvalitet 50 g mörk ekologisk choklad, finhackad 2 krm äkta vaniljpulver
  • 1 Mandelflarn50 g mandelspån 0,5 dl strösocker 50 g smör 1 msk vetemjöl 1 msk mjölk 0,5 msk sirap
  • 1 Flamberade apelsiner3 apelsiner 0,5 dl råsocker 0,5 dl cointreau
  • 1 Till servering4 kvistar citronmelissGlass
  • Vispa grädden fluffig. Rör i dulce de leche och blanda till en slät glassbas. Dela upp glassbasen i två lika delar. Blanda kakaopulver samt den finhackade chokladen i den ena portionen och rör i vaniljpulvret i den andra. Häll upp i skålar som du täcker med folie. Frys i 2–3 timmar. Mandelflarn
  • Sätt ugnen på 150 grader. Blanda mandelspån, socker, smör, mjöl, mjölk och sirap i en kastrull och sjuda till en tjock smet under försiktig omrörning. Klicka ut smeten, med stort mellanrum mellan klickarna, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen, ca 10 minuter. Låt flarnen svalna något, innan de läggs på bakgaller för att kallna. Flamberad apelsin
  • Skär av skalet från apelsinen och skär ut fruktköttet mellan varje hinna. Lägg skivorna och råsocker i en eller stekpanna och låt koka upp. När sockret smält och blandningen börjar koka samman något slår du på cointreau och tänder på så att blandningen flamberas. Tänk på att ta bort stekpannan från fläkten när du flamberar. Servering
  • Ställ glassen i kylen 1 timme innan serveringen så den hinner mjukna något. Lägg upp glassen på tallrikarna under tiden du flamberar apelsinerna. Lägg upp apelsinerna bredvid glassen och servera direkt med ett mandelflarn och en kvist citronmeliss.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.