Domedagsprofetior kommer och går
Fredman på Kvarnberget
Fredman på Kvarnberget
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1967 med boken ”Plundring, svält, förgiftning” som handlar om miljösituationen och jordens otillräckliga resurser med tanke på den globala befolkningsökningen. Om människan fortsätter att föröka sig allt snabbare kommer vi att gå mot en katastrof. Det var enligt Palmstierna inte troligt att vi skulle kunna öka jordbruksproduktionen i samma takt som tidigare. Men det var precis vad som har skett. Globalt har trenden med sjunkande matpriser fortsatt sedan 1950-talet fram till idag, på grund av att jordbruket i världen har genomgått en revolution, där maskiner och brukningsmetoder har gjort matproduktionen allt effektivare (se t ex DN).
  • till
  • 4 grader Mot detta står ökningen av småpartiklar i atmosfären som kan hindra solljuset att nå jordytan, samt blypartiklar från dåtidens blyblandade bensin, som blir kondensationskärnor och påverkar molnbildningen. Klimatfrågan klarades av på några få rader. Palmstierna konstaterade att jordens genomsnittstemperatur hade sänkts under de senaste decennierna (dvs efter 1940), kanske beroende på att ökningen av partikelmängden i atmosfären motverkade växthuseffekten. Därmed var klimatfrågan avförd och Palmstierna verkade mer oroad av blyets giftiga egenskaper än av dess klimatpåverkan. Uppenbarligen fanns inte klimatet i fokus vid den här tiden.
  • 30 år senare beslutar riksdagen att tillåta byggande av nya reaktorer för att ersätta de befintliga, vilket alltså strider mot alla alternativen. Sol- och vindkraft som nu är i fokus var en ickefråga för Palmstierna. Palmstierna avfärdade i stort sett klimatfrågan, som dominerat miljödebatten de senaste åren. Hur ser vi på klimatfrågan om 10 eller 20 år? Kommer även den att vara historia?

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.