1100 g
hasselnötkärnor eller sötmandel 200 g mörk choklad 2 dl vispgrädde 4 dl strösocker 100 g smörLägg bakplåtspapper i en liten ugnsform ca 25x25 cm. Vik till och tejpa gärna fast bakplåtspappret. Form med bakplåtspapper. Med hasselnötter: Om man vill kan man rosta nötterna genom att steka dem i en stekpanna på medelhög temperatur tills de fått lite färg och det doftar nötter. Låt svalna något och plocka eller gnid av det mesta av skalen (det som lossnar lätt, det gör inget om det är lite skal kvar). Med sötmandel: Om man tar mandel istället för nötter så kan man om man vill skålla och skala dem innan man hackar dem. Man kan också köpa färdig flagad mandel. 100 g hasselnötkärnor eller sötmandel Hasselnötter rostas. Rostade hasselnötter. Det mesta av skalet borta. Hacka nötterna eller mandeln grovt. Det går bra att använda en vass kniv på en skärbräda. Grovhackade rostade nötter. Mät upp grädde, strösocker och smör i en kastrull. Värm och låt smälta under omrörning. Låt koka upp och koka på svag värme ca 5 minuter. 2 dl vispgrädde 4 dl strösocker 100 g smör Grädde, socker, smör. Grädde, socker och smör kokar. Tag bort kastrullen från värmen. Lägg i choklad och hackade nötter (eller mandel). Rör om tills allt smält och det blivit en jämn fin brun chokladsmet. 200 g mörk choklad Choklad och hackade nötter tillsatt. Chokladsmeten klar. Häll smeten i formen. Låt svalna och ställ sedan in i kylen och låt stå där några timmar tills det stelnat eller över natten. Chokladsmeten i formen. Lyft ur den stelnade chokladkakan ur formen och lägg på en skärbräda. Skär i bitar med en vass kniv. Lägg chokladgodisbitarna i en burk med lock och lägg bakplåtspapper mellan lagren. Förvara burken i kylen eller frys in dem. Chokladsmeten har stelnat. Chokladkakan på skärbräda. Chokladkakan skuren i bitar.
En väldigt god kola gör du med det här receptet. Tänk på att följa receptet noga för att lyckas. Använd termometer eller gör kulprovet för att veta när kolan är färdig
Hallå på er. Har fått höra att det kommit en hel del snö till större delen av Sverige nu. Så underbart och jag blir lite smått avundsjuk får jag erkänna
Klipp bakplåtspapper i rutor som är 8x5 cm. Snurra ihop till strutar och fäst med tejp. Ställ strutarna i små glas eller i en skål med strösocker så att de står stadigt
Bryn smöret i en kastrull. Blanda ner grädden och farinsockret och ställ kastrullen åt sidan. Koka upp socker, glykos och vatten i en kastrull och låt sockermassan koka tills den ändrar färg och får en mörkare ton
Dessa produkter använde jag för att göra mitt sockerfria chokladgodis med nötter och torkade bär (förutom kokosflingorna och rålakritspulvret, där ångrade jag mig i sista sekunden)
Jippe, äntligen är det fredag och två dagars ledighet väntar. Det är galet hur fort jag vänjer mig vid att jobba halvtid (jag har gjort det i två veckor)
Prövad endast laga dessa och därför har jag dem i småformar med bakplåtspapper inuti så de ska vara lätt att få bort sen samt har inte lagat de noggrant
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.