Jag gick ut med stort tålamod om att lära mig baka "riktigt" surdegsbröd men då endast EN familjemedlem åt brödet har jag övergått till att baka mina bröd med både surdeg och en liten mängd jäst
Lägg allt mjöl i en bunke. Gör en grop i mitten. Smula ner jäst, samt lite vatten. Låt jäsa i 30 minuter. Rör ner resten av vattnet, bearbeta den lösa degen väl
Brödet känns inte ens torrt dagen efter och det är få hembakta bröd som det är så med. Skär försiktigt rutor med en vass kniv på det färdigjästa brödet
Det är häftigt med jäskraften i surdeg. Här utgick jag från hans ljusa dinkelbröd och. Jag använder en hushållsassistent, men det går att bearbeta för degen för hand också - men räkna då med nästan dubbla tiden för att få igång glutentrådarna
torkade tranbär, blåbär, russin, aprikoser. Så om man vill kan man göra degen klart nu på en gång och grädda precis innan läggdags för att få rykande färska bröd till kvällsfikat, eller så bakar ni ihop degen ikväll och så börjar ni måndagen med att grädda bröd och njuta av en extra lyxig frukost
Men - det är ju jämt så mycket man vill testa, inte kan man hinna med allt på en gång. Lägg sedan degen i en stor bunke som du täcker noga med plastfolie
Smula jästen i degbunken och lös upp den med det ljumna vattnet. Strö över lite fullkornsdinkel, snitta dem lite med vass kniv, täck med handduk och låt jäsa till knappt dubbel storlek
Ett alldeles perfekt bröd bakat med dinkelmjöl som dessutom var ekologiskt. Det här var ett dinkelbröd som sprack upp på ytan under gräddningen och blev så knaprigt och gott
Att baka med russinjäst istället för bagerijäst är inte så svårt som man kan tro. Dagen före baket friskar man upp den med att tillsätta mjöl och vatten och knåda några minuter
Tog med mig till kollegorna på veckofrukosten och det blev godkänt. Först gången använde jag lingonsylt istället för lingon vilket jag tycker fungerar bra det med
Jag har börjat baka en hel del med dinkel på sista tiden och det blir ett väldigt gott och luftigt bröd, bara man tänker på att inte knåda in för mycket mjöl
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.