Då har man julpyntat och gjort det fint och mysigt till förste advent. Det är fortfarande ingen snö, det regnar och stormen Berit är på ingående sägs det, den ska väl nå sin kulmen i morgon
Skiva gurkan tunt. Blanda gurkan med saltet och låt stå i ca 15 min tills gurkan mjuknat. Skölj gurkan väl i kallt vatten så att sältan mildras men inte försvinner helt
. Julen börjar nalkas vänner, det betyder en massa advenstfikor, middagar och annat mys. Jag gillar traditioner med tycker samtidigt att det är kul att bjuda på bekanta smaker i nya tappningar, som de här plommonen, inkokta i vin, råsocker, kanel och vanilj
När det låter ihåligt på undersidan är de klara------------------------------------------------ORIGINAL RECEPT för 14 kg rågsikt 8 liter vattenAnteckningar från 1974 när moster Berits bakade sin mors bröd i sin ugn i Varaböke16-20 kakor (enkilosbröd)SKÅLLNING8 l vatten3 påsar mjöl (6 kg rågsikt)stå i 8 timmarDEG100 g jäst4 påsar mjöl (8 kg rågsikt)jäsa i 10 timmararbeta in 5 msk salt1 dl oljalåt jäsa 1 timarbeta ut kakornaplatta ut dem nagga jäsUGNelda med ca 30 vedträn i 2 ½ tim dvs börja innan arbeta in salt o dyLåt glöden bli vit och jämna ut den i ugnenRaka bort glödSopa med färsk furukvastSätt in brödVänd dem efter ca 20 min dvs ta ut allt bröd
Kvällens andra övning bestod i en Sichuanesisk gurkinläggning. Ikväll har jag förberett lite av maten till imorgon då det kommer över lite bekanta på besök
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.