Apelsinkaka med tosca
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 11 dl vispgrädde
  • 11 ekologisk apelsin, rivet skal
  • 14 ägg
  • 13 dl strösocker
  • 14 dl vetemjöl
  • 12 tsk bakpulver
  • 11/2 tsk salt
  • 11 msk vaniljsocker
  • 1200 g mandelmassa
  • 12 dl strösocker
  • 11/2 dl vetemjöl
  • 11/2 dl vispgrädde
  • 1180 g krossat mandelspånSätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt grädde och rivet apelsinskal. Ta kastrullen från plattan och låt det svalna.
  • 1 Vispa ägg och socker vitt och pösigt, gärna med elvisp. Vispa ner smörblandningen i äggsmeten. Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en skål och sikta ner i smeten. Riv mandelmassan fint och rör ner i smeten.
  • 1 Häll smeten i långpannan, med två bakplåtspapper, som ligger omlott och täcker kanterna. Grädda i nedre delen av ugnen, 30 minuter.
  • 1 Tosca: Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, vetemjöl och grädde och värm smeten under omrörning tills den tjocknar. Rör i krossat mandelspån. Bred försiktigt smeten över kakan. Grädda tills den fått fin färg i mitten av ugnen, cirka 10 minuter. Låt kakan svalna och skär den i rutor eller trekanter.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.