3 cm
i diameter, med ett par långsmala, gröna blad. Jag undrade om jag över huvud taget skulle klara att få den att överleva. Därför tackade jag självklart ja till ännu en lök, som en givmild kvinna förärade mig helt gratis några dagar senare. Båda lökarna har nu stått ett flertal månader planterade i en lerkruka, i sovrummets ljusa fönsterkarm. Det har kommit ett par nya blad, ett bevis på att jag faktiskt lyckats ta hand om denna, i alla fall för mig, spännande nyhet. I efterhand har jag läst på och sökt fakta om Äkta makar, (Hippeastrum striatum), som också har många andra smeknamn som Bondlilja, Adam och Eva, Fattigmanslilja, Gubben och Gumman och Mor och Far. Hippeastrum striatum är en art och tillhör släktet Amaryllisar. Den kommer ursprungligen från södra och centrala delarna av Brasilien. Äkta makar började odlas på mitten av 1700-talet, men kom till Europa och Sverige först en bit in på 1800-talet. Blommorna på stängeln kommer parvis och vänder sig ofta mot varandra. Detta växtsätt lär ha gett växten sitt namn Äkta makar, då man syftade på att det förälskade paret ibland vände ryggen mot varandra. Som de flesta andra lökväxter kräver plantan bara sparsamt med vatten och vill stå på en ljus plats, men inte i direkt solljus. Först när knopparna visar sig krävs en mer regelbunden vattning och bör då inte torka ut. Har man tur med sin Äkta makar kan den blomma vid flera tillfällen under året. Under tillväxtperioden tillför man plantan en svag dos näring. När vintern närmar sig minskar man på vattningen och ställer plantan svalt 10-16°C. Äkta makar förökar sig med sidolökar, som man kan ta loss och sätta i en ny kruka, men får man frön på den kan den även förökas genom frösådd. Hippeastrum striatum trivs att stå i en trång kruka, så det är inte nödvändigt att plantera om den varje år. Löken sätts i väldränerad blomjord, gärna med lecakulor, med en tredjedel av löken ovan jord.
Dessa sesamkakor är mycket nyttiga (järn- och proteinrika) medkombinationen av sesamfrön och gur (jaggery på engelska som är ett slags socker som utvinns från sockerrör och blandas ihop till en massa i blockform)
Äkta chili med tillbehör. Äkta Chiligryta. Har varit sugen på att göra en riktig chili med helt kött ett tag (typ sedan vi var i Lindvallen och jag åt den goooodaste på Gusav bar och grill) och hittade ett recept på tasteline på en "äkta chili"
Secondi- ugnsbakad kyckling, anka och rapphöna med friterad potatis med fänkålsfrön. Dolce- tiramisu. Jag har inte haft någon tidigare närkontakt meden åsna och jag måste säga att jag mer än gärna hade tagit medden här sociala varelsen hem
Vispa ihop mjölblandning, ägg-och-smörblandningen och tillsätt hälften av mjölken. Det var lite kyligt när vi vaknade menmed vår gamla vedspis i köket, blev det snabbt varmt
Är du i likhet med mig en sån där vaniljsåsefantast som gärna tar en extra portion vaniljsås när rabarberkakan är slut, så tycker jag du ska testa min lyxiga vaniljsoppa med kanel- och kardemummastekta äpplen
Fyllning broccoli-, kassler- och fetaostpaj. Pajdeg innehåller mycket fett och vitt mjöl, äggstanningen bygger på gräddmjölk eller bara grädde, i fyllningen har man ost med hög fetthalt och många gånger innehåller pajenäven bacon eller liknande
Blanda sedan potatisenmed salt, kornmjöl och vetemjöl tills degen är riktigt fast i konsistensen. Låt den malda eller rivna potatisen rinna av i en sil
Oliv- och tomatpaj. Det finns bara en sak jag inte klarar av med bufféer och det är när det gäller dem på restauranger när det slängs en massa mat för att folk tar till sig mer än de orkar äta upp
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.