Vanligast här är att använda en så kallad saftmaja, en tredelad kastrull med avtappningsslang. Fasta bär som till exempel krusbär och plommon behöver koka längre än till exempel hallon och jordgubbar
1 l rabarber, saft från (ur saftmaja) ev jordgubbar 600 g strösocker 50 g citronsaft 1 kruka mynta. 1 l rabarber, saft från (ur saftmaja) ev jordgubbar 600 g strösocker 50 g citronsaft 1 kruka mynta
Jag tog med en kniv och bärdelen från saftmajan ut i trädgården och fyllde den där, på plats. Med rabarber, jordgubbar, smultron och vita vinbär blev det
Jag är lycklig ägare till en gammal saftmaja och det underlättar verkligen saftkoket. För er som inte vet vad en saftmaja är kan jag berätta att det är en slags ångkokare där man varvar bär och socker och sedan tappar upp den färdiga saften direkt i flaskor Oerhört smidigt
Jaja har jag satt SaftMaja i arbete. 4 dl frysta jordgubbar (för vacker röd färg). Koka rabarberna i en gryta med jordgubbarna tills rabarbern är mjuk,ca 10-15 min. 4 dl frysta jordgubbar