1 limpa. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en form och mjöla den. Blanda de torra ingridienserna i en bunke, tillsätt filen och sirapen och blanda försiktigt (det kan bli segt om man arbetar degen för länge)
man kan göra det här brödet både medjäst och med bikarbonat. Klicka i smeten i formen och pudra rejält med rårismjöl över ytan så att det täcker smeten helt
Smula sönder jästen i en bunke tillsammans med socker och salt. Nu doftar det ljuvligt hos oss och det ska bli gott med en färsk nybakt macka till kvällen
Lös upp jästen i vattnet. En man tager vad man haver limpa. Den är saftig tack vare att den bakas med ånga och innehåller linfrö, den får en god nötig smak tack vare de rostade nötterna och den får lite sötma från den torkade frukten
Pensla limporna med ägg och strö över sesamfrön eller vallmofrön. Smula jästen i en skål. Häll på 1 dl fingervarmt vatten och rör ut jästen. 50 g jäst (1 pkt)