10 1 kg kålrötter (1 kg motsvarar ca 2 stora kålrötter) 2 dl ströbröd 4 dl grädde 1 dl sirap 1 1/2 tsk mald ingefära 1/2 tsk vitpeppar 1 msk salt 1 äggLägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Valfri krydda på små glas 10 % rabatt Santa Maria 3-80 g Mer info Ladda kupong
Häll kålrotsspadet i en skål vid sidan om och lägg ner kålroten i en stor bunke. När jag sen varje år efter det har gjort den här kålrotslådan så har den blivit perfekt
På julmarknaden kan man köpa finska "lådor", här är min mosters recept på morots- och kålrotslåda. Lägg i små smorda ugnsformar (engångs- av metallfolie)
Kålrotslåda 1 kg kålrot, skalat och skuret vatten 2 tsk salt 2 dl grädde 1 dl skorpmjöl 1 ägg 1/2 tsk torkad ingefära 1/2 tsk kanel 1 krm muskötnöt 2-3 msk sirapBlanda grädde och skorpmjöl Koka kålrots bitarna i vatten och salt tills mjuka Häll kokvattnet i en annan bunke och mosa kålrötterna med en stavmixer Blanda i grädde/skorpmjöl, ägg, sirap och kryddor Häll eventuellt i av kokvattnet om massan känns för tjock Lägg i ugnssäkra formar och tryck i små smör klickar och strö över av skorpmjöl Grädda i 175 grader i ca 1hVår fläskiga julgran 1 kg kålrot. 1 ägg