Strimla apelsinskalet. Blanda ner den krossade pepparn, apelsinskal, lagerblad och saffran. 500 g urvattnad sillfilé10 st kryddpepparkornStrimlat skal av en halv apelsin1/2 rödlök3/4 dl ättika1 dl socker1 lagerblad1 pkt saffran (1/2 g)Krossa kryddpepparkornen
Edward Bloms julsill. (eller från 1/3 apelsin). I dag testar vi någon annans sillrecept. Den gode Blom verkar till skillnad från denna blogg inte satsa på att testa en kvantitet av olika sillar, utan att driva ett enda recept till perfektion
1 stor burk 400 g saltsillfiléerTill lagen3 ,5 dl vatten1 1/2 dl socker1 dl ättikssprit (12 %) - kan ökas till 1 1/2 dl, om ni gillar lite mer ättiksbett8 kryddpepparkorn, krossade1 kanelstång, krossad1 liten bit torkad ingefära, krossad (går även med en lite större bit strimlad, färsk ingefära)5 krossade nejlikor10 hela nejlikorlite muskotblommafinstrimlad zest (yttre delen av skalen) från en klementin (eller från 1/3 apelsin)lite halvkrossad kardemumma3-4 finhackade ansjovisar + allt spadet från ansjovisburken1/2 dl vardera av mycket finhackad morot, purjolök och rödlök (lika mycket till går åt några dagar senare, inför serveringen. 1/3 apelsin
I helgen fixade jag till årets Julsill med citrussmaker I mitt lilla och lyssnade på den bara Såå underbara underbara musiken ifrån baletten Nötknäpparen av Tchaikovsky
Planen för denna dag är att vi fortsätter med den gravade makrillen och julsillen. Känner doften från hyacinten, en släckt tändsticka, ångande varm glögg, en nejlikedekorerad apelsin – ja, kort och gott dofter man själv upplever som juliga