Ansjovisgratäng recept

Ansjovisgratäng

Ansjovisgratäng

Sätt ugnen på 225°. Skiva löken tunt och stek den i lite smör utan att den tar färg. Skiva de kokta potatisarna
Janssons frestelse

Janssons frestelse

han gjorde sig känd för att bjuda på en sexa med öl, snaps och ansjovisgratäng. Ansjovisgratängen skulle sedan fått namnet Janzons frestelse
Janssons frestelse (Per Morberg)

Janssons frestelse (Per Morberg)

Vissa påstår att Janssons frestelse har uppfunnits av operasångare Per Adol "Pelle" Janzon (1844-1889) som gärna bjöd på en sexa med öl, snaps och ansjovisgratäng vilket var ursprunget till Janzons frestelse. Svenska gastronomiska akademien har i "Gastronomisk Kalender 1989" förklarat namnet med att en fru från Östermalm vid namn Elvira Stigmark (1886-1953), på en bjudning lät kokerskan fru Sofie Pauline Brogårde döpa ansjovisgratängen till Janssons freselse efter en film med samma namn där Stigmarks favoritskådespelare Edvin Adolphson hade huvudrollen
Herr Jansson är välkommen!

Herr Jansson är välkommen!

Svenska gastronomiska akademin har i en årsbok förklarat namnet med att en östermalmsfru vid namn Elvira Stigmark på en bjudning lät kokerskan fru Boberg döpa ansjovisgratängen till Jansons frestelse efter en film med samma namn (Janssons frestelse (film, 1928)) där Elviras favoritskådespelare Edvin Adolphson hade huvudrollen
Janssons Frestelse

Janssons Frestelse

Ansjovisgratängen kom till Sverige på 1800-talet och det finns ett par teorier om hur maträtten har fått sitt namn, en av dem är att rätten är döpt efter den matglade operasångaren Pelle Janzon som levde då
Janssons frestelse

Janssons frestelse

Han gjorde sig känd för att bjuda på en sexa med öl, snaps och ansjovisgratäng, vilket skulle ha givit upphov till namnet Janzons frestelse på denna typ av gratäng

Ansjovisgratäng

Lägg ansjovisfileérna i botten på en ugnsform, Hacka paprikan och strö över fileérna, rör samman ägg, grädde, keso och påsen med riven ost och häll den i formen, Ställ i ugnen 25 minuter ca på 200 grader

Janssons frestelse (Per Morberg)

Vissa påstår att Janssons frestelse har uppfunnits av operasångare Per Adol "Pelle" Janzon (1844-1889) som gärna bjöd på en sexa med öl, snaps och ansjovisgratäng vilket var ursprunget till Janzons frestelse. Svenska gastronomiska akademien har i "Gastronomisk Kalender 1989" förklarat namnet med att en fru från Östermalm vid namn Elvira Stigmark (1886-1953), på en bjudning lät kokerskan fru Sofie Pauline Brogårde döpa ansjovisgratängen till Janssons freselse efter en film med samma namn där Stigmarks favoritskådespelare Edvin Adolphson hade huvudrollen