1Annassaftigalussebullar50 g jäst 5 dl mjölk 3 % 150 g smör 250 g kvarg 2 dl strösocker 1 g saffran [2 förp] 1 tsk salt 16 dl vetemjöl, ev lite mer russin. 1Pensling1 ägg 1 msk mjölkAnnassaftigalussebullar
Snart är det dags för lucia och då är det givet med lussebullar. Enligt en sägen härstammar denna smakrika bulle från 1600-talets Tyskland då Djävulen utklädd till katt slog barn, medan Jesus i skepnad av ett barn gick runt och delade ut bullar till alla snälla barn
Lussebullar, julkalendrar och tomtar. Men lussebullar bakades hemma när jag var liten, dans runt julgranen erbjöds i hyresgästföreningen i Sätra med trevliga grannar och säkert annat smått trevligt
Jag älskar saffran, men utbudet för oss som inte kan eller vill äta traditionella lussebullar eller andra bakverk som innehåller vetemjöl, socker, mjölk eller ägg är ju inte så stort
På lördagen var vi på barndop och när vi kom hem bestämde jag mig för att baka lussebullar. Jag gjorde vanliga lussekatter, lussebullar fyllda med mandelmassa och bullar fyllda med hackad vit choklad
Det kräver en längre jästid men i gengäld får man saftigare bullar med en djupare smak. Om ni hade tänkt baka lussebullar i år eller andra saffransbullar, gör dessa istället
Detta receptet kommer ursprungligen från Allt om mat men jag har ändrat lite, bland annat så smälter jag inte smöret utan låter det vara rumsvarmt, lussebullarna blir då riktigt saftiga och goda
Väl värt mödan tycker jag , som annars kan äta en låda Annas pepparkakor själv på två dagar… Nästa gång jag gör dom ska jag se till att få de ännu tunnare, jag älskar tunna och nästan ”brända” peppisar
Ett enkelt och smidigt sätt att få goda och saftiga bullar. Denna gång gjorde jag både klassiska lussebullar, men också släta bullar i långpanna som jag doppade i smör och socker
Imorgon däremot, kommer recept på mina mjuka, fluffiga, saftiga och alldeles underbara lussebullar. Jag ligger lite efter i lussebullebakandet på grund av en herrans massa recepttestande för att få fram ett riktigt bra recept, så lucia till ära bjuder jag på en hederlig ”Hur bra som helst pizza”