I biffsmeten hamnade även vår favoritost från Västerbotten, lök och kryddor, tillsammans med havregryn, mjölk och ägg - de senare för att binda samman och hålla ihop biffarna
Pajen bottnas med en äggstanning med på ekologiska ägg, mycket grönkål och smakrik ost (gärna en lagrad cheddar eller västerbotten) och toppas sedan med sött äpple och ett knaprigt täcke med valnötter
Sedan följde mitt gravade och vedugnsbakade fläsk med rökt äppelkorv och övermogna äpplen. 100 g riven lagrad eller vanlig prästost (eller västerbotten eller parmesan). 100 g riven lagrad eller vanlig prästost (eller västerbotten eller parmesan)
1/2 finrivet grönt äpple. 3-4 dl riven ost (gärna smakrik typ cheddar/västerbotten). Förbered laxen genom att salta och peppra- ringla sista av allt teriyakkisåsen över
Dekorera med ett höstäpple i mitten. Kärna ur och skär äpplet i klyftor som skivas tunt. cirka 250 g svamp, t ex skogschampinjoner 3 vitlöksklyftor smör 2-3 msk sherry 1 msk soja flingsalt nymalen svartpeppar 1 paket små tortillas 1 liten knippa bladpersilja cirka 2 1/2 dl riven ost med smak, t ex västerbotten Rensa och skiva svampen ganska tunt. 2 dl torkade tranbär 2 dl pumpafrön olivolja flingsalt 1 apelsin, saft + skal 2 msk äppelcidervinäger 4 msk pumpakärneolja (kan ersättas med annan god olja) nymalen svartpeppar 2 äpplen 2 stora påsar blandade salladsblad 200 g chèvre eller annan mjuk getost Värm ugnen till 175 grader. 2 äpplen
Sardeller med Tomat, Vitlök och Örter och gratinera den skivade rullen med Västerbotten. Äggrullar När jag jobbade gjorde jag ofta tunnbrödrullar med olika fyllningar som förrätt
Skala och skär äpplet i små små tärningar (ju mindre ju godare). Ta créme fraichén och blanda runt (nu blir äpplet inte brunt, utan behåller sin ljusa färg)
Toppa med krasse och färska örterHuvudrättFörsiktigt bakad lax med lättrökt flingsalt, dinkelrisotto med pumpa, äpple och västerbotten, halstrad pilgrimsmussla och havskräfta
* Kärnfrukter (äpplen, päron) för förvaring skulle vara fullt mogen. För vinteräpplen rekommenderades en kylig, torr källare eller ett rum mot norr med jämn temperatur
riven västerbotten, massa gräslök och dill, hackade ägg och lite gräddfil samt majonnäs. Annars är den här vegansalladen med äpple, edamamebönor, basilika, lime och ingefära en favorit