Aroniabär är utmärkta till sylt, saft, gelé, marmelad och vin. De är rika på pektin och kan därför, vid t ex syltkokning, användas tillsammans med andra frukter och bär som har ett lägre pektininnehåll
Hemgjord gelé är ju verkligen supergott så jag svängde ihop en sats igår kväll. Se till att göra lite gelé på bären som finns nu och ställ fram till middagen
Vispa i soja och sylt/gelé. Steksky från pannbiffen0,5 köttbuljongtärning1,5 tsk soja2,5 dl matlagningsgrädde2 dl mjölk0,5 msk lingonsylt eller gelé2 msk mjölSalt, vitpepparVispa ihop mjöl med 1 dl av mjölken
skumma sylten väl. Jag plockade under en lunchrast ett femtal liter bär som jag kokade gelé på. Häll gelén i noggrannt rengjorda burkar, fyll till bredd en
Bred ett tunt lager sylt över pajen och skeda försiktigt gelén över. Lingongelé. Låt gelén svalna i kylen till en lagom konsistens som går att skeda över pajen
Har du ej lingon så går sylt lika bra. Cumbrland sås går att byta mot gelé eller helt utesluta. Skiva älgsteken i skivmaskin mycket tunnt, strimmla sedan skivorna
1 litet paket Bregott (300 g)1½ dl socker2½ dl Maizena3½ dl vetemjöl1 tsk bakpulversylt eller gelé- Blanda ihop ingredienserna och rulla till små bolar och lägg dem i kakformar- Tryck en grop i mitten och klicka i sylt eller gelé- Grädda i ugnen ca 50 st
Om man frågar bekanta om de tar hand om bär och frukt från deras trädgårdar får man ofta svar som, sylt, saft och gelé finns att köpa färdigt, det tar lång tid att göra, det är jobbigt, ja ursäkterna är många