Lycka till med din surdegsgrund. Om man inte vill tänka på det här med att mata så har jag hört att det går bra att frysa in en surdeg, men jag har inte provat på och göra det själv och vet inte hur bra resultatet blir
äpple/yoghurt i en burk, täck med plastfolie eller våt handduk. ½ dl naturell yoghurt. Häll ut allt utom cirka 50 gram, fyll på med mer mjöl och vatten och rör om. Upprepa steget från dag 4, alltså häll ut allt utom cirka 50 gram, fyll på med mer mjöl och vatten och rör om. Om surdegen efter 10–12 timmar har rest sig ordentligt, nästan till dubbel storlek, och har konsistens som liknar chokladmousse är din surdegsgrund klar. ½ dl (ca 1 helt) rivet äpple med skal
Ett väldigt lättbakat bröd dessutom, såvida du har en surdegsgrund att tillgå vill säga. Pensla sedan bröden med ljummen mjölk, yoghurt eller liknande, och strö över solrosfrön, kruskakli eller något annat gott
Jag har provat andra varianter av vetesurdegsstart (ex med äpple eller yoghurt) men då haft problem med att det möglat, så nu kör jag på den här metoden
Smula ner jästen i degblandaren, häll över yoghurtblandningen och rör ut jästen i detta. Tillsätt surdegsgrund, sirap,rågsikten och nästan allt vetemjöl
Jag håller nu på att prova mig fram till en enklare surdegsgrund. För även om jag själv varit nöjd med det recept som finns i boken och här på bloggen, så är det en del som kört fast i det på ett eller annat sätt
Nu har han börjat medsurdegsgrunden och jag hoppas på att äta färskt bröd till på lördag. Hans recept nedan för att starta vetesurdegsgrund kommer ifrån Pain de Martin
Nedan ser du min egen specialgrund jag började med i tisdags. Rör ner i surdegsgrunden ovan. Blanda ingredienserna släta, lägg i en glasburk med plastförslutning
För bokens skull har jag prövat några olika sätt att starta en rågsurdegsgrund. Och mögel vill man inte ha, det lär inte vara inte nyttigt och det är hopplöst att bli av med
Jag och mina finingar till ungdomar från i somrasNu har jag bakat bröd av min surdegsgrund. För hårdare skorpa kan man sätt in en plåt med vatten i ugnen under plåten med bröd så det ångar i ugnen
Inte längre än till en surdegsgrund faktiskt. Krämig linsrörabelugalinser eller du puyturkisk yoghurt eller gräddfilmajonäscitrondijonsenapolivoljasalt och nymalen svartpepparfinhackad rödlökfinhackat syrligt äpplefinhackad eller mycket tunt hyvlad fänkålen stor mängd färsk dillfärsk bladpersiljaKoka linserna med lite buljong och ett lagerblad tills de är tuggiga, absolut inte så mjuka att de går sönder