Blanda surdegsgrund, mjöl och vatten i en rymlig bunke. Då tyckte jag det blev för få roliga bröd, så nu vill jag plocka bort ett och lägga till det här med äpple och valnötter
Surdegsgrund förvaras i kylen och är grunden till alla bröd. SURDEGSGRUND. Med surdegsgrund, vatten och mjöl gör man en ”fördeg” som ska stå framme över natten
Bakade nytt äpple och valnötsbröd idag men gräddade de i 1,5 liters avlånga bakformar och tärnade denna gång äpplebitarna i små tärningar då min köksmaskin inte sönderdelar äpplebitarna. Receptet kommer från Pain de Martins BloggDag 1, kväll100 g Rågsurdegsgrund150 g vetemjöl special100 g rågmjöl300 g ljummet vattenBlanda surdegsgrund, mjöl och vatten i en rymlig bunke. Täck med plastfolie och låt stå på ett varmt ställe över natten, gärna runt 22–24 graderDag 2, morgonSurdegen från gårdagen400 g äppeljuice750 g vetemjöl special20 g salt300 g äpple (skalat, urkärnat och tärnat)250 g valnötterBlanda allt utom salt, valnötter och äpple i 8 minuter i degblandare (5 minuter långsamt och 3 minuter lite snabbare). Tillsätt salt, äpplebitar och valnötter och kör ytterligare 5 minuter. 300 g äpple
Min surdegsgrund är en del av våran familj numera. Numera har jag bara en surdegsgrund. Från början hade jag både vete och rågsursgrund, sedan kom jag på att det inte spelar så stor roll vilken surdegsgrund man använder, vare sig det är bröd bakat på rågmjöl eller vetemjöl
En surdeg som har mycket liv i sig kan dock stå i två veckor utan att man behöver greja med den,För att det inte ska bli alltför mycket surdegsgrund så kan det vara lämpligt att hälla av bort en del innan du friskar upp den på nytt
Skala och kärna ur äpplena. 1½ dl surdegsgrund med råg. 3 äpplen. Tillsätt äpplebitarna och saltet och arbeta degen ytterligare 2 minuter. 1½ dl surdegsgrund med råg. 3 äpplen 1 dl solroskärnor
Ett utförligt recept på glutenfri surdegsgrund med beskrivning hur man går till väga. Det kan vara ett rårivet ekologiskt äpple med skal, ett blad rödkål eller råriven potatis
äpple/yoghurt i en burk, täck med plastfolie eller våt handduk. Om surdegen efter 10–12 timmar har rest sig ordentligt, nästan till dubbel storlek, och har konsistens som liknar chokladmousse är din surdegsgrund klar. ½ dl (ca 1 helt) rivet äpple med skal